Fokus

Raste antijapansko raspoloženje u Kini zbog ispuštanja vode iz Fukušime: Pozivi na bojkot proizvoda i proteste

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2023

-

23:03

Raste antijapansko raspoloženje u Kini  zbog ispuštanja vode iz Fukušime: Pozivi na bojkot proizvoda i proteste
Raste antijapansko raspoloženje u Kini zbog ispuštanja vode iz Fukušime: Pozivi na bojkot proizvoda i proteste - Copyright Tanjug/AP/Kyodo News

veličina teksta

Aa Aa

Antijapansko raspoloženje u Kini poraslo je nakon ispuštanja prečišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u more, a zabeleženi su i sve učestaliji slučajevi pretećih telefonskih poziva i apela na internetu da se bojkotuju japanski proizvodi, preneo je danas Kjodo.

Japanska agencija navodi da je kamenica bačena na japansku školu u Kingdau na dan kada je počelo ispuštanje vode, dok su na drugu japansku školu bačena jaja, ali u tim incidentima niko nije povređen.

Pojedini kineski korisnici društvenih mreža pozvali su svoje pratioce da upućuju pozive na protest protiv Japana i bojkotuju japanske proizvode, što je dovelo do povećanja obezbeđenja oko japanskih diplomatskih institucija u Kini.

I pored toga što je japanska vlada rekla da će se masovno ispuštanje otpadnih voda u periodu od oko 30 godina odvijati na bezbedan način, kineska vlada je oštro reagovala, zabranivši svaki uvoz morskih proizvoda iz Japana.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova prenelo je u subotu kineskoj ambasadi u Tokiju da su neprijatni pozivi ''izuzetno žalosni'' i ''zabrinjavajući''.

''Želeli bismo da kineska vlada preduzme odgovarajuće mere, kao što je pozivanje javnosti da reaguje mirno'', saopštili su iz japanskog ministarstva.

Kulturni centar u odeljenju Edogava u Tokiju preplavljen je telefonskim pozivima sa brojeva sa pozivnim brojem za Kinu, 86, koji su uključivali poruke na japanskom, engleskom i kineskom, u kojima je pisalo "ne bacajte vodu u okean''.

Prema izvoru iz japanske vlade, takvi pozivi su upućeni i medicinskim ustanovama i restoranima.

Japanska ambasada u Pekingu upozorila je na kineskoj platformi Veibo da uznemirujući pozivi mogu predstavljati "kriminalnu aktivnost" jer oni upućeni komercijalnim objektima mogu dovesti do ekonomske štete, a oni upućeni bolnicama mogu ugroziti živote.

Ambasada je pozvala japanske državljane u Kini da se uzdrže od govora japanskog na glas i da postupaju oprezno.

Puštanje vode u Fukušimu takođe je uticalo na kineske grupne turističke turneje za Japan, koje su nastavljene ranije ovog meseca nakon više od tri godine pauze izazvane pandemijom kovida-19, pri čemu su mnogi otkazali planirana putovanja u zemlju, prenose kineski mediji.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

28.08.2023 05:02

Није чудо, испуштање радиокативне воде у океан је злочин који читав запад прећутно подржава и прикрива.

Svet