Fokus

Kreatori softvera "Pegaz": Kritikovati nas je kao kritikovati proizvođače automobila zbog pijanih vozača

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2021

-

14:36

Kreatori softvera "Pegaz": Kritikovati nas je kao kritikovati proizvođače automobila zbog pijanih vozača
Kreatori softvera "Pegaz": Kritikovati nas je kao kritikovati proizvođače automobila zbog pijanih vozača - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska kompanija NSO, koja stoji iza moćnog špijunskog softvera "Pegaz", saopštila je da su optužbe na njen račun isto kao i "kritike upućene proizvođačima automobila kada pijani vozač izazove sudar".


U posed novinara je nedavno stigao spisak o navodnim potencijalnim metama ovog softvera, na kom se nalazilo 50.000 brojeva telefona, uključujući lidere nekih država, novinare i društvene aktiviste.

Kompanija NSO je saopštila da joj je rečeno da je lista hakovana sa njenih kiparskih servera, ali je portparol te kompanije rekao za BBC da oni nemaju servere na Kipru.

On je dodao da takva lista uopšte ne bi trebalo da postoji, i da je reč o, kako kaže, suludoj brojci, pošto kupci tog softvera obično imaju u proseku 100 ciljeva godišnje.

"Od kako je osnovana kompanija nismo imali ukupno 50.000 ciljeva", rekao je portparol.

Iz te kompanije poručuju da je softver namenjen za upotrebu protiv kriminalaca i terorista, a dostupan je samo vojsci, organima za sprovođenje zakona i obaveštajnim agencijama.

Prethodno, iz NSO su poručili da je izveštaj 17 medijskih organizacija o navodnom špijuniranju "pun pogrešnih pretpostavki i nepotvrđenih teorija".

Preporuka za vas

Šta je projekat "Pegaz" - vlade širom sveta optužene da su špijunirale novinare i aktiviste jednim od najmoćnijih softvera na svetu

Komentari (0)

Svet