Fokus

Američko-meksička granica najsmrtonosnija ruta kopnene migracije na svetu

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2023

-

18:28

Američko-meksička granica najsmrtonosnija ruta kopnene migracije na svetu
Američko-meksička granica najsmrtonosnija ruta kopnene migracije na svetu - Copyright Tanjug/AP Photo/Christian Chávez

veličina teksta

Aa Aa

Američko-meksička granica je najsmrtonosnija ruta kopnene migracije na svetu, navodi se u objavljenom izveštaju Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Ta organizacija je prošle godine dokumentovala 686 smrtnih slučajeva i nestanaka među migrantima na granici, ali je realna cifra verovatno veća zbog podataka koji nedostaju iz kancelarije patologa graničnog okruga Teksas i meksičke agencije za potragu i spasavanje, preneo je Rojters.

IOM je saopštio da je skoro polovina smrtnih slučajeva zabeleženih prošle godine bila povezana sa prelazom preko pustinja Sonora i Čivava.

Broj smrtnih slučajeva i nestanaka koje je IOM dokumentovao duž granice predstavlja skoro polovinu od 1.457 slučajeva zabeleženih širom američkog kontinenta prošle godine.

"Jedan od najzabrinjavajućih trendova koje je IOM primetio na američkom kontinentu je povećan broj smrtnih slučajeva na migracionim rutama na Karibima", izjavio je Pol Dilon, portparol IOM.

On je rekao da je dokumentovano 350 smrtnih slučajeva 2022. godine u poređenju sa 245 u 2021. i manje od 170 zabeleženih prethodnih godina.

Većina žrtava na karipskim migracionim rutama su državljani Dominikanske Republike, Haitija i Kube.

IOM je, takođe, naveo da je na Darijenskom rascepu, graničnom prelazu u džungli između Paname i Kolumbije, zabeležen 141 smrtni slučaj migranata prošle godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet