Planeta

SAD sastavljaju vojnu koaliciju protiv Huta: Pokreće se operacija "Čuvar napretka"

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2023

-

08:47

SAD sastavljaju vojnu koaliciju protiv Huta: Pokreće se operacija "Čuvar napretka"
USS Benfold - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pentagon je danas najavio uspostavljanje nove multinacionalne bezbednosne inicijative u Crvenom moru, protiv napada koji izvode jemenski pobunjenici Huti na trgovačke brodove.

Nedavna eskalacija napada koje izvode jemenski pobunjenici Huti ugrožava slobodan protok trgovine u Crvenom moru i krši međunarodno pravo, a države koje nastoje da podrže temeljni princip slobode plovidbe moraju se udružiti kako bi se uhvatile u koštac sa ovim izazovom, saopštio je Pentagon.

"Ovo je međunarodni izazov koji zahteva kolektivnu akciju. Stoga danas najavljujem uspostavljanje operacije Čuvar napretka (Prosperity Guardian), važne nove multinacionalne bezbednosne inicijative”, saopštio je ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

Tanjug/AP/Cliff Owen

 

On je najavio da će se Velika Britanija, Bahrein, Kanada, Francuska, Italija, Holandija, Norveška, Sejšeli i Španija pridružiti SAD u novoj misiji, kako bi se zajednički bavili bezbednosnim izazovima u južnom Crvenom moru i Adenskom zalivu, sa ciljem obezbeđivanje slobode plovidbe za sve zemlje i jačanje regionalne bezbednosti i prosperiteta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet