Planeta

Tramp se poredi sa čuvenim mafijašem, a ipak dominira u predizbornoj trci: "Optuživan sam više nego Al Kapone"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP, CNN, Guardian

21/01/2024

-

14:00

Tramp se poredi sa čuvenim mafijašem, a ipak dominira u predizbornoj trci: "Optuživan sam više nego Al Kapone"
Donald Tramp - Copyright Tanjug AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Sledeće bojište na drugom pohodu Donalda Trampa ka Beloj kući su republikanski izbori u Nju Hempširu 23. januara, maloj državi na severoistoku SAD sa oko 873.000 registrovanih glasača. Tamo je stigao na krilima dominantne pobede u Ajovi, čije su razmere iznenadile američke medije, pa je čak i prema njemu kritičan CNN pisao o "šokantnoj demonstraciji moći", nakon osvojenih 51 odsto glasova i trijumfa najvećom razlikom u istoriji kokusa (unutarstranakih izbora) u toj državi.

Tramp je favorit i u Nju Hempširu sa 16 procentnih poena prednosti u odnosu na preostale rivale, tvrdi nova anketa Univerziteta Safok, lista Boston gloub i televizije NBC, koja mu daje 50 odsto glasova, 34 procenata bivšoj guvernerki Južne Karoline Niki Hejli i samo 5 odsto guverneru Floride Ronu Desantisu. 

Tanjug AP/Michael Dwyer

 

Ako, kao što se očekuje, uspe da osvoji republikansku kandidaturu, on će se do predsedničkih izbora 5. novembra boriti na dva fronta, što najbolje ilustruje bizarna situacija u sredu 17. januara kada je umalo izbačen iz sudnice u Njujorku zbog dobacivanja, gde je odlučeno da spisateljici Elizabet Džin Kerol zbog povrede časti treba da plati pet miliona dolara. Tramp je odmah posle požurio nazad u Nju Hempšir, gde je prethodnog dana u Atkinsonu održao miting pred više od hiljadu pristalica.

Zbog suđenja je kasnio više dva sata, ali ga je u holu hotela, na konferenciji za medije, dočekalo nekoliko stotina pristalica pred kojima je održao poprilično zapaljiv jednočasovni govor u kojem se, kako prenosi Asošiejted pres, rugao svojim rivalima, pa spomenuo kognitivni test koji je morao da položi kao predsednik, svoju kampanju protiv Islamske države i nekoliko drugih tema. Na kraju se dotakao svojih pozamašnih pravnih problema, a protiv njega se vode četiri krivična slučaja, sa ukupno 91 tačkom u optužnicama.

"Znate da sam optuživan više nego Al Kapone. Da li ste čuli za Al Kaponea? Verovatno najveći od svih mafijaša", rekao je Tramp okupljenima. 

Tanjug AP/Matt Rourke

 

Situacija deluje još nerealnije kada se ima u vidu da će bivši šef Bele kuće na jednom od suđenja morati da se pojavi 5. marta, kada je tzv. "super utorak", dan u kojem se održavaju unutarstranački izbori u 14 država istovremeno. Čak i ako ročište bude odloženo Tramp će nekako morati da žonglira kampanju sa silnim sudskim procesima, čije detalje nema smisla ni navoditi zbog njihove obimnosti. Dovoljno je navesti da je, između ostalog, optužen za falsifikovanje poslovnih knjiga, zadržavanje poverljivih dokumenata nakon isteka mandata i pokušaja da poništi rezultate izbora 2020. 

Takođe je neverovatna Trampova sposobnost da svoje pravne probleme pretvori u bonus tokom predizborne kampanje tako što se redovno jada svojim pristalicama, koji su zauzvrat besni zbog "nepravde" i napadaju kompletan pravosudni sistem SAD. 

Tako je bilo i tokom istorijskih izbora u Ajovi, koje je Tramp uglavnom ispratio iz sudnica u Njujorku i Vašingtonu dok su njegovi rivali ukrštali koplja. Bez obzira na taj "hendikep" ostvario je najubedljiviju pobedu u istoriji, posle čega je jedan od tih rivala, preduzetnik Vivejk Ramasvami, odustao od trke, podržao ga i pridružio mu se na bini tokom jednog mitinga. Tada je Trampa podržao i senator iz Teksasa Ted Kruz, koji mu je bio jedan od najljućih protivnika u kampanji 2016. godine.

Bivši predsednik sada izgleda namerava da ponovi isti recept u Nju Hempširu, pa deluje kao da je i cirkus na suđenju u Njujorku, gde je dobacivao da je žrtva "lova na veštice" i "prevare", bio namenjen glasačima, a ne sudiji. Kada mu je sudija rekao da se nada da neće morati da ga isključi sa suđenja Tramp je prosto odgovorio "voleo bih to".

Tanjug AP/Matt Rourke

 

Ako je to bio deo taktike da razgali svoje pristalice, izgleda mu je uspelo, jer je u Nju Hempširu dočekan uz navijanje kao na utalmici. Tramp je i pored svega bio očigledno dobro raspoložen, šalio se i pričao direktno sa fanovima u publici.

Među njima je bio i advokat u penziji Den Stil (75), koji je, kako prenosi AP, sudske procese nazvao pokušajem Demokratske stranke da ometaju kampanju jer "ne mogu drugačije da ga pobede".

"Kad god uđe u sudnicu izađe sa još jačom podrškom", kazao je on.

Sa tom procenom se izgleda slaže i CNN, ali uz dozu ogorčenja zbog izvrgavanja ruglu pravosuđa.

"Trampova dominacija u ponedeljak uveče pokazuje da on među najposvećenijim republikanskim glasačima nije platio cenu za najgori napad na izbore u modernoj istoriji. Zapravo, njegovo uspešno iskorišćavanje svojih zločinačinačkih muka da bi oslikao narativ progona je supersila koja je obnovila njegovu vezu sa biračima iz republikanske baze i stavila pred njegove rivale nemoguću zagonetku o kako da iskoriste njegove probleme", piše u analizi tog medija posle izbora u Ajovi.

Takođe se navodi da je Trampova ubedljiva pobeda pokazala uspeh njegove kampanje negiranja rezultata prethodnih izbora i ubedila milione glasača da je nezakonito proteran sa vlasti, što daje za pravo onima koji veruju upozorenju predsednika Džoa Bajdena da je Tramp najnedemokratskiji predsednik u američkoj istoriji.

CNN pritom kritikuje Desantisa i Hejli što nisu formirali ujedinjeni front protiv Trampa, strahujući da bi on mogao da izvrši pritisak da odustanu od trke kako bi on mogao da se fokusira na Bajdena. 

"Zaista moramo da se vratimo na Bajdena i da pobedimo demokrate, a da ne gubimo mnogo vremena sa ovo dvoje", rekao je Tramp posle pobede u Ajovi, nipodaštavajući rivale u svom stilu.

Onda se u Nju Hempširu dodatno okomio na Niki Hejli, koja mu je jedina blizu u anketama, rekavši da demokrate planiraju da se preko nje infiltriraju u unutarstranačke izbore. Takođe je rekao da je ona bila "katastrofalna" i kritikovao kako je obavljala funkciju amabasadora SAD pri UN. 

AP/Matt Rourke

 

"Nije bila sjajna. Nije bila dovoljno čvrsta da se nosi sa tim ljudima. Reći ću vam da ona nije dovoljno čvrsta", kazao je Tramp na mitingu u Atkinsonu, protivrečeći svoju izjavu od prethodnog dana kada ju je nazvao "veoma sposobnom".

Niki Hejli je uzvratila na prozivku na mitingu u Ročesteru, rekavši da je Tramp vilenio zbog nje na tom skupu i da će ona uvek govoriti istinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet