Planeta

Krivično će biti gonjeni oni koji unište embrion: Alabama uvela zakon koji štiti in vitro oplodnju

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2024

-

09:10

Krivično će biti gonjeni oni koji unište embrion: Alabama uvela zakon koji štiti in vitro oplodnju
Kej Ajvi - Copyright Tanjug AP/The Montgomery Advertiser via AP

veličina teksta

Aa Aa

Guvernerka Alabame, Kej Ajvi, danas je potpisala zakonsku meru kojom se štiti in vitro oplodnja, nakon što je Vrhovni sud te savezne države prethodno doneo presudu po kojoj se zamrznuti embrioni smatraju decom, i da svako ko uništi embrione može biti krivično gonjen.

Ta odluka najvišeg suda u Alabami primorala je najmanje tri klinike u Alabami da obustave pružanje ove usluge, navodi Rojters.

Oba zakonodavna doma, pod kontrolom republikanaca, usvojila je predlog koji štiti pružaoce usluge vantelesne oplodnje od krivičnih prijava i građanskih parnica, nakon kraće rasprave krajem prethodnog meseca, javlja Rojters.

Ajvi je saopštila da je ovo "bez sumnje kompleksno pitanje" na kome će dodatno morati da se radi i dodala je da je uverena da će nove mere pružiti garancije klinikama za vantelesnu oplodnju koje će ih navesti da nastave rad.

Zakon koji je Ajvi potpisala ne znači nužno da pružioci usluga vantelesne oplodnje mogu neometano da nastave sa radom, tvrdi pristalica ovog zakona, republikanski državni senator Tim Melson.

Melson je danas, tokom debate u državnom Senatu, saopštio da su mu neki pružioci in vitro usluga nagovestili da planiraju da zauvek čuvaju embrione koji nisu implantirani u matericu. 

"To nije na snazi, ali je opcija koju razmatraju", dodao je državni senator.

Prvobitna presuda je zasnovana na amandmanu te države o svetosti nerođenih života iz 2018, odobrenog od strane glasača, a koji podržava prava nerođene dece.

Odluka bez presedana, koja je oplođenim jajnim ćelijama dala istu zaštitu kao i bebama u skladu sa državnim Zakonom o nezakonitoj smrti maloletnika, uticala je na vantelesnu oplodnju u Alabami.

Nakon presude Vrhovnog suda u Montgomeriju, pojedine žene koje su bile usred lečenja otišle su iz Alabame i potražile zdravstvene usluge vantelesne oplodnje van te države, budući da je ostalo nejasno kako legalno čuvati, transportovati i koristiti embrione.

Viši sud u Alabami je doneo ovu odluku kao odgovor na tužbe tri porodice protiv jedne klinike za plodnost i bolnice, koje nisu pravilno zaštitile te zamrznute embrione, zbog čega su oni uništeni.

Demokrate su naglasile da je presuda suda u Alabami o krivičnom gonjenju lekara u slučaju uništenja embriona i proglašavanja embriona decom, dokaz da su reproduktivna prava ugrožena.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet