Planeta

Bajden na Uskrs dvaput razbesneo hrišćane: Posle "neprikladne" objave, ponudio čudno objašnjenje

Komentari

Autor: Fox News, Euronews Srbija

02/04/2024

-

20:49

Bajden na Uskrs dvaput razbesneo hrišćane: Posle "neprikladne" objave, ponudio čudno objašnjenje
Džo Bajden - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden (81) je u ponedeljak, na pitanje o objavi na njegovom X nalogu da je 31. mart, inače katolički Uskrs, Dan vidljivosti transrodnih osoba, rekao da nije to uradio.

U razgovoru sa novinarima na tradicionalnoj uskršnjoj konferenciji za medije u Beloj kući Bajden je negirao odgovornost za post na zvaničnom predsedničkom nalogu, kada su ga upitali za komentar na odgovor predsedavajućeg Predstavničkog doma Maka Džonsona.

Naime, vođa republikanaca u Donjem domu Kongresa je na mreži X napisao da je Bela kuća "izdala centralno načelo Uskrsa", dodavši da je objava "nečuvena i odvratna". 

"On je potpuno neinformisan. Nisam to uradio", kazao je kratko šef Bele kuće.

Portparol Bele kuće Endru Bejts je u izjavi za Fox News pokušao da ublaži predsednikov odgovor, napominjući da nije on izabrao 31. mart za Dan vidljivosti transrodnih osoba, već da je od 2021. godine, kada je Bajden došao na vlast, Bela kuća svakog 31. marta izdavala isti proglas.

"Predsednik Bajden je u pravu. On nije uradio ništa u suprotnosti sa 'načelima' Uskrsa, koji je juče proslavio. Niti je on izabrao datum 31. marta za Dan vidljivosti transrodnih osoba, koji je određen 2009. godine", saopštio je Bejts.

Pored proglašenja za Dan vidljivosti transrodnih osoba, Bela kuća je istovremeno izdala niz drugih proglasa, uključujući Dan Cezara Čaveza, Nacionalni mesec prevencije i ranog otkrivanja raka, Mesec arapsko-američkog nasleđa i Mesec odavanja priznanja zdravstvenim radnicima.

Gnev Hrišćana zbog tajminga objave

Međutim, tajming proglašenja Dana vidljivosti transrodnih osoba izazvao je gnev među hrišćanima širom zemlje, koji smatraju poklapanje sa Uskrsom znakom nepoštovanja, piše Fox News.

"Kakav šamar svim hrišćanima u Americi…“, napisao je konzervativni politički komentator Beni Džonson u objavi na društvenim mrežama u subotu.

"Ovo je direktan napad na hrišćanstvo. Očigledno je da je levica odlučna da potkopa našu religiju i tradiciju. To nije samo upadljiva nepažnja, to je bilo namerno“, dodala je republikanska kongresmenka Dijana Haršbarger. 

Bajden se ranije našao na udaru kritika zbog svog stava o LGBTQ+ osobama i abortusu, s obzirom da se predstavlja kao „pobožni katolik“ koji redovno ide u crkvu. Bela kuća je takođe koristila istu terminologiju kada je govorila o Bajdenovom stavu o abortusu.

Nedavna anketa Pew Research-a pokazala je da samo 13 odsto Amerikanaca smatra da je Bajden „veoma religiozan“, dok 41 odsto misli da je „donekle religiozan“, a 44 odsto kaže da „uopšte nije“ ili „nije previše religiozan“.

Niz Bajdenovih gafova

Ovaj uskršnji propust je još jedan u nizu Bajdenovih gafova, koji su doprineli utisku mnogih birača da je previše star za još jedan mandat na čelu vodeće supersila sveta. Prema anketi Njujork tajmsa i Sijena koledža od prošlog meseca čak 73 odsto glasača se slaže sa tim stavom.

Poslednja nespretno sročena Bajdenova izjava koja je odjeknula na društvenim mrežama sredinom marta glasi: "Plate rastu brže nego cene i sada imamo jednu od najnižih inflacija od svih zemalja u Americi". Naravno, moguće je da je mislio na Severnu i Južnu Ameriku kao kontinente, ali njegovi protivnici nisu to tako tumačili.

Bajden je takođe početkom marta pobrkao Gazu i Ukrajinu, govoreći o paketima humanitarne pomoći koji se izbacuju iz aviona na sastanku sa premijerkom Italije Đorđom Meloni u Vašingtonu.

Verovatno najteža osuda Bajdenovog mentalnog stanja stigla je u februaru, kada je specijalni tužilac Robert Hur odustao od gonjenja predsednika zbog zadržavanja poverljivih dokumenata dok je bio civil. Kao razlog Hur je naveo da je Bajden prosto "simpatični, dobronamerni starac sa lošim pamćenjem", te da bi bilo teško osuditi ga.

Komentari (0)

Svet