Planeta

Za naciju heroj, a prijatelji ga ismevaju: Tinejdžer iz Liberije pronašao 50.000 dolara na ulici i vratio ih vlasniku

Komentari

Autor: AP

15/10/2021

-

20:32

Za naciju heroj, a prijatelji ga ismevaju: Tinejdžer iz Liberije pronašao 50.000 dolara na ulici i vratio ih vlasniku
Emmanuel Tuloe - Copyright Tanjug/AP/Anthony Duo

veličina teksta

Aa Aa

Tinejdžer u Liberiji postao je nacionalni heroj nakon što je na putu pronašao 50.000 dolara i vratio ih vlasniku.

Osamnaestogodišnji Emanuel Tuloe objasnio je za AP da se vozio motociklom, kada je na putu ugledao gomilu novca u plastičnoj kesi.

"Uplašio sam se jer je bilo dosta novca. Doneo sam kesu kući da bi je tetka pričuvala dok se ne javi vlasnik", rekao je Tuloe.

Tog dana, Musu Jansi, koja je izgubila novac, putem jedne radio-stanice apelovala je na osobu koja nađe njen novac da joj ga vrati - što je mladić i učinio.

Tuloe je rekao da, iako mnogi Liberijci hvale njegove postupke, drugi, uključujući i neke njegove prijatelje, ismevaju ga jer je učinio neuobičajenu stvar u zemlji pogođenoj ratom. 

On je napustio školu u sedmom razredu da bi postao taksista na motociklu kako bi zaradio novac, rekao je.

"Od ove odluke, kada imam kvar na autoputu i naiđu neki moji prijatelji, ne zastanu kako bi mi pomogli. Kažu da je glupa moja odluka da vratim novac, da se nikada u životu neću obogatiti i da ću, pošto sam vratio toliki novac, umreti siromašan", rekao je Tuloe.

Predsednik želi da ga upozna

Žena čiji je novac, nagradila je dečaka sa 1.500 dolara, a on je rekao da će podeliti taj novac sa nekim od svojih saputnika.

Da ovakva dela ne prolaze neopaženo, potvrđuje i činjenica da je mladića koji je našao novac i vratio ga vlasniku na upoznavanje pozvao predsednik Liberije, Džordž Vea.

"U ponedeljak ću da se sretnem sa predsednikom i pričaćemo o mom obrazovanju. Reći ću mu da želim da se vratim u školu", rekao je Tuloe.

Kako je dodao, zatražiće od liberijskog predsednika da ohrabri mlade ljude da idu u školu, jer smatra da od vožnje motocikla i taksiranja "nema ništa".

Iz antikorupcijske komisije Liberije saopštili su da su "duboko dirnuti iskrenošću ovog tinejdžera"

Komentari (0)

Svet