Planeta

Kompanija Jahu se povukla iz Kine zbog "sve izazovnijeg poslovnog okruženja"

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2021

-

21:40

Kompanija Jahu se povukla iz Kine zbog "sve izazovnijeg poslovnog okruženja"
Kompanija Jahu se povukla iz Kine zbog "sve izazovnijeg poslovnog okruženja" - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Američka kompanija Jahu saopštila je danas da se potpuno povukla iz Kine, navodeći kao razlog ''sve izazovnije poslovno i zakonsko okruženje'', izvestila je agencija AP.

Kineske vlasti strogo kontrolišu internet u zemlji i traže od kompanija koje posluju u Kini da cenzurišu sadržaj i ključne reči koje se smatraju politički osetljivim ili neprikladnim, navodi američka novinska agencija.

"Zbog sve izazovnijeg poslovnog i pravnog okruženja u Kini, Jahuov paket servisa više nije dostupan u kontinentalnoj Kini od 1. novembra", navodi Jahu u saopštenju.

Odlazak koincidira sa sprovođenjem kineskog zakona o zaštiti ličnih podataka, kojim je propisano koje informacije kompanije mogu da prikupljaju o korisnicima i kojim su utvrđeni standardi o tome kako one moraju da se čuvaju.

profimedia

 

Kineski propisi takođe obavezuju kompanije koje posluju u zemlji da moraju da predaju podatke vlastima ako se to od njih zatraži, što, prema agenciji AP, otežava zapadnim firmama poslovanje u Kini jer u domovini mogu biti izložene pritiscima zbog popuštanja kineskim zahtevima.

Američki zakonodavcu su 2007. godine oštro osudili Jahu zbog predaje podataka o dva kineska disidenta Pekingu, koje je dovelo do njihovog hapšenja i zatvaranja.

Jahu je već ranije smanjio svoje operacije u Kini, a 2015. je zatvorio i kancelariju u Pekingu, tako da je njegovo povlačenje iz te zemlje više simbolično budući da su neki od njegovih servisa, uključujući i veb portal kompanije, već blokirani.

Ovo je druga velika američka tehnološka kompanija koja je u poslednjih nekoliko nedelja ugasila poslovanje u Kini. Prošlog meseca, Majkrosoftova platforma za povezivanje profesionalnih kadrova LinkedIn objavila je da zatvara svoj kineski sajt, umesto kojeg će postaviti oglasnu tablu o slobodnim radnim mestima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet