Planeta

Još jedan milijarder spreman na avanturu u kosmosu: Jusaku Mezava vraća Rusiju u igru "svemirskog turizma"

Komentari

Autor: Euronews

07/12/2021

-

19:50

Još jedan milijarder spreman na avanturu u kosmosu: Jusaku Mezava vraća Rusiju u igru "svemirskog turizma"
Japanski milijarder Jusaku Maezava - Copyright AP/Shamil Zhumatov

veličina teksta

Aa Aa

U julu ove godine, britanski milijarder Ričard Brenson odleteo je u svemir, a samo mesec dana posle njega Amerikanac Džef Bezos je učestvovao kao putnik na prvom lansiranju svoje raketne kompanije Blu Oridžin. U sredu, 8. decembra, Japanac Jusaku Mezava trebalo bi da postane treći milijarder koji će da poseti svemir.

Dok su Brenson i Bezos putovali letelicama svojih kompanija, kako bi prvi pokrenuli "svemirski turizam" i te su prodavali mesta za put drugim bogatašima ili naučnicima, Mezava putuje ruskom svemirskom letelicom Sojuz. Japanac, zajedno sa svojim pomoćnikom, planira trodnevni boravak na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Ko je Jusaku Mezava?

Nekada bubnjar u rok bendu zvanom Switch Style, Mezava je stekao svoje bogatstvo zahvaljujući osnivanju najveće japanske onlajn prodavnice odeće "Zozotown". Prema Forbsu, on je 30. najbogatija osoba Japana, sa ličnim bogatstvom od oko 1,7 milijardi evra. Ovaj 46-godišnjak ima velike planove u vezi sa putovanjima u svemir. Pored ove prve avanture, on je uplatio i let oko Meseca sa kompanijom SpaceX Ilona Maska, koje bi moglo da se desi najranije 2023. godine.

Mezava je aktivan na društvenim mrežama, sa oko 10 miliona pratilaca na Tviteru, ponosan je vlasnik najviše retvitovane objave u istoriji. Nakon što je najavio svoje putovanje oko Meseca, organizovao je takmičenje među "neudatim ženama od 20 i više godina" da pronađe devojku koja će ga pratiti u ovoj avanturi.

Kada je prikupio skoro 30.000 kandidata, odlučio je da zapravo na put želi da pozove šest umetnika. Na kraju se predomislio te odlučio da ponudi osam karata ljudima širom sveta.

Zajedno sa svojim pomoćnikom Jozuom Hiranom, stigao je u Zvezdani grad, koji je izgrađen u blizini Moskve 1960-ih za obuku tada sovjetskih, a danas i ruskih kosmonauta.

"Skoro mi je došlo da plačem toliko sam se oduševio", rekao je Mezava po dolasku na kosmodrom Bajkonur krajem novembra.

Svemirski turizam cveta

Misija, koju su organizovali Roskosmos i njegov američki partner Space Adventures, najavljuje povratak Rusije u trku svemirskog turizma posle pauze od jedne decenije. Roskosmos i Space Adventures su već sarađivali između 2001. i 2009. godine na projektu slanja bogatih preduzetnika u svemir. Poslednji učesnik u tom programu bio je osnivač cirkusa "Cirque du Soleil", Kanađanin Gaj Lalibert.

Putovanje dvojice Japanaca dolazi u vreme kada osnivanje privatnih kompanija za putovanje u svemir postaje sve popularnije među najbogatijima, a kosmonautski doživljaj sve dostupniji.

U septembru je SpaceX organizovao istorijski trodnevni let sa amaterskom posadom. Kao simbol svojih rastućih svemirskih ambicija, kompanija Ilona Maska planira da nekoliko turista povede na put oko Meseca 2023. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet