Planeta

SAD prodaju Tajvanu oružje u vrednosti 100 miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2022

-

09:06

SAD prodaju Tajvanu oružje u vrednosti  100 miliona dolara
SAD prodaju Tajvanu oružje u vrednosti 100 miliona dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države odobrile su prodaju vojne opreme i usluga Tajvanu u vrednosti od 100 miliona dolara za "održavanje i unapređenje" raketnog odbrambenog sistema "patriot" koje koristi to ostrvo, saopštio je Pentagon.

U saopštenju američke Agencije za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane (DSCA) se navodi da je dostavila potrebnu potvrdu kojom se o tome obaveštava Kongres, a nakon dobijanja odobrenja od Stejt departmenta za prodaju koju je zatražila ambasada Tajvana u Vašingtonu, prenosi agencija Rojters.

Nadogradnja sistema protivvazdušne odbrane patriot bi "pomogla da se poboljša bezbednost primaoca, kao i u ocuvanju političke stabilnosti, vojne ravnoteže, ekonomije i napretka u regionu", navodi se u saopštenju DSCA.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana je poručilo da "veoma pozdravlja" ovu odluku, i da će Tajvan, "suočavajući se sa kontinuiranom vojnom ekspanzijom i provokativnim akcijama Kine, održati svoju nacionalnu bezbednost čvrstom i nastaviti da produbljuje blisko bezbednosno partnerstvo između Tajvana i Sjedinjenih Država".

Kina poručuje: SAD da otkazu isporuke oruzja Tajvanu

Vlada SAD bi trebalo da odmah otkaže svoje planove za isporuku oružja Tajvanu u vrednosti od 100 miliona dolara, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđen, dodajući da će Kina preduzeti "odgovarajuće mere" da zaštiti svoju bezbednost.

"Kina zbog toga izražava odlučan protest i snažnu osudu. Pozivamo SAD da se striktno pridržavaju principa "Jedne Kine" i odredbi tri kinesko-američka saopštenja, i da odmah ponište pomenuti plan isporuke oružja Tajvanu", izjavio je kineski diplomata, a prenosi ruska agencija TASS.

"Kina će preduzeti neophodne i efikasne mere kako bi ojačala svoj suverenitet i osigurala svoje interese u sferi bezbednosti", dodao je Liđen.

Američki Pentagon je ranije danas objavio da su SAD odobrile prodaju vojne opreme Tajvanu u vrednosti od 100 miliona dolara za "održavanje i unapređenje" raketnog odbrambenog sistema “patriot” koje koristi to ostrvo, a koje je, kako tvrdi Tajvan, suočeno sa "kontinuiranom vojnom ekspanzijom i provokativnim akcijama Kine".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet