Planeta

Južna Koreja naredila kamiondžijama da prekinu štrajk

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2022

-

11:30

Južna Koreja naredila kamiondžijama da prekinu štrajk
Južna Koreja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlast Južna Koreja naredila je danas kamiondžijama koji su obustavili rad da se vrate na posao, pozivajući se na strogu zakonsku regulativu o prekidu štrajkova, pošto na gradilištima širom zemlje ponestaje građevinskog materijala, prenosi Rojters.

Drugi štrajk za manje od šest meseci, zbog nezadovoljstva minimalnom cenom rada, izaziva dnevne gubitke procenjene na 224 miliona dolara i narušava industrijsku aktivnost u četvrtoj po veličini azijskoj ekonomiji, koja očekuje usporavanje sledeće godine, navodi britanska agencija.

"Molim vas, vratite se na svoja radna mesta pre nego što bude prekasno. Čvrsto ću uspostaviti vladavinu prava između radnika i menadžmenta tokom svog mandata i nikada neću praviti kompromise s kršenjem zakona“, saopštio je južnokorejski predsednik Jun Suk-Jol na sastanku vlade.

Kako štrajk traje već šesti dan, radovi su zaustavljeni na više od 250 gradilišta, ili na oko polovine svih lokacija, jer su zalihe betona nedovoljne, saopštila je vlada Južne Koreje.

Procenjuje se da cementna industrija beleži kumulativni gubitak proizvodnje od oko 47,81 miliona dolara od ponedeljka, prema strukovnim udruženjima, navodi britanska agencija.

Organizator štrajka, sindikat kargo prevoznika (CTSU),  nazvao je nalog vlasti za prekid štrajka "nedemokratskim i nasilnim" kršenjem Konvencije Međunarodne organizacije rada i dokazom nespremnosti vlade da se uključi u dijalog. 

Sindikat planira da održi danas 16 protestnih skupova širom zemlje, dok će vladini zvaničnici izvršiti kontrolu na licu mesta sa policijom, kako bi preneli naredbu za 2.500 transportnih radnika u cementnoj industriji da se vrate na posao.

U slučaju da se ne povinuju, njihove  dozvole za obavljanje prevoza biće suspendovane na 30 dana, što bi u slučaju da nastave da krše zabranu štrajka dovelo do mogućnosti da im one budu oduzete, a vlada može tražiti i njihovu krivičnu odgovornost, rekao je Rojtersu zvaničnik ministarstva saobraćaja.

Komentari (0)

Svet