Zdravlje

Nova britanska studija sugeriše da je novi koronavirus mogao da postoji dva meseca pre zvanične potvrde

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2021

-

08:49

Nova britanska studija sugeriše da je novi koronavirus mogao da postoji dva meseca pre zvanične potvrde
Nova britanska studija sugeriše da je novi koronavirus mogao da postoji dva meseca pre zvanične potvrde - Copyright Pixabay.com

veličina teksta

Aa Aa

Virus koji uzrokuje kovid 19 mogao je da se širi u Kini već u oktobru 2019. godine, dva meseca pre nego što je prvi slučaj identifikovan u Vuhanu, tvrde britansaki naučnici.

Istraživači sa Univerziteta u Kentu, u studiji koja je objavljena u naučnom časopisu PLOS Patogens, navode da je virus mogao da cirkuliše od početka oktobra do sredine novembra 2019. godine, a da se prvo oboljevanje od kovida 19 verovatno dogodilo 17. novembra, mada su zvanični slučajevi potvrđeni početkom decembra 2019. u kineskom Vuhanu, prenosi Rojters.

Analitičari podataka, predvođeni Dejvidom Robertsom s britanskog Univerziteta u Kentu, izračunali su najverovatniji period kad je virus mogao da pređe sa životinja na čoveka, na osnovu informacija o prvim potvrđenim slučajevima u Kini i inostranstvu.

Taj model sugeriše da se virus svetom proširio već u januaru, a kalkulacije pokazuju da je prva zaraza izvan Kine mogla da bude 3. januara u Japanu.

Istog stava su i naučnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji su na početku godine istraživali poreklo virusa u Kini, i koji su naveli da je moguće da je bilo sporadičnih infekcija ljudi pre izbijanja u Vuhanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin