Agrobiznis

Kilogram krompira u jednom plodu - proizvođači zadovoljni prinosom

Komentari

Autor: RINA

03/08/2021

-

11:26

Kilogram krompira u jednom plodu - proizvođači zadovoljni prinosom
Kilogram krompira u jednom plodu - proizvođači zadovoljni prinosom - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Proizvođači krompira nisu odustali od uzgoja ovog povrća, iako su prošle godine imali velikih problema sa otkupom. Ove sezone nadaju se boljoj ceni i većoj potražnji. Rane sorte polako se plasiraju na tržište, a iako su iza poljoprivrednika sušno proleće i leto krompir je rodio solidno, a plodovi su dostigli i po jedan kilogram.

"Prošle i ove godine smo zasejali krompir, na površini od oko 20 ari, sorte arizona i rivijera. Nismo hteli veću površinu, jer smo strepeli kako će roditi i kakva će cena biti. Međutim, krompir se obzirom na sušu izborio dobro, zadovoljni smo prinosom, a i cenom koja je 30 dinara za kilogram. To je za krompir solidna cena imamo obezbeđeno i tržište, tako da ćemo možda sledeće godine zasejati i veću površinu“, kaže za RINU Slađan Đorđević iz Gornje Trnave.

RINA

 

Solidan prinos krompira na ovom imanju prati i dobra krupnoća plodova. Tako će kupci koji budu konzumirali krompir iz Gornje Trnave za kilogram ovog povrća možda dobiti samo jedan plod.

"Izašla je dobra krupnoća, tri krompira su izmerila dva kilograma i 200 grama. Ima i krupnijih i sitnijih, narod i voli kada kupuje da ima i jednih i drugih. Pojedine krtole su teže od 700 grama, ima i većih, tako da kada mi traže kilogram može da se desi da to bude samo jedan krompir", rekao je Đorđević.

Sorta arizona daje krupne plodove i nije zahtevna biljka za proizvodnju. Veoma je adaptibilna sorta za različitu klimu i tipove zemljišta. Prilično otporna na viroze, pa je veoma čest izbor onih koji se bave povrtarskom proizvodnjom. Proizvođači kažu da se uzgoj ranih sorti pokazao kao profitabilniji, jer je potražnja dobra, a cena solidna.

Preporuka za vas

Firme i građani, za pozajmice garantuju zlatnicima i automobilima – predmet zaloge i lipicaneri, maline, ali i seno i slama

Komentari (0)

Biznis