Agrobiznis

Nemačka kompanija otkupljuje ceo rod kornišona iz čačanskog kraja - siguran prihod za 400 domaćinstava

Komentari

Autor: RINA

10/08/2021

-

14:21

Nemačka kompanija otkupljuje ceo rod kornišona iz čačanskog kraja - siguran prihod za 400 domaćinstava
Nemačka kompanija otkupljuje ceo rod kornišona iz čačanskog kraja - siguran prihod za 400 domaćinstava - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Uzgoj kornišona u Srbiji jedna je od najprofitabilnijih delatnosti u poljoprivredi. Pre nekoliko godina počela je njihova masovna proizvodnja u kooperaciji sa nemačkim kompanijama kojima ovaj proizvod treba, a nemaju ga. Poljoprivrednici treba da daju samo zemljište i vodu, a sve ostalo je na kooperantima koji obezbeđuju sadni materijal, siguran plasman i dobru cenu. Svetlana Novičić i njen suprug ove godine prvi put su posadili ovo povrće, a berba je u punom jeku.

"U proleće smo ih posadili i nakon nekoliko meseci već je stiglo prvo branje. Ono što odlikuje kornišone jeste velika količina, jer rađaju kao iz vode. Dnevno može da se nabere oko 180 kilograma. Ono što je specifično jeste da moraju da se beru redovno, jer ako se zakasni samo nekoliko sati oni prerastu i idu u drugu klasu, a na nemačko tržište najbolje se plasira ona prva. Što se više bere, sve više rađa", izjavila je za RINU Svetlana.

RINA

 

U čačanskom kraju više od 400 domaćinstava upravo zahvaljujući kornišonima ostvariće siguran prihod, koji se kreće i do nekoliko hiljada evra. Celokupan posao traje oko tri meseca, a Svetlana očekuje da će sa uzgojom kornišona nastaviti i sledeće godine.

"Veliko olakšanje je znate kad sve što nabarete, da ćete to i prodati. Zarada je i više nego solidna, a što je najvažnije sigurna. Suprug i ja nismo zaposleni i ovo nam je bila jedna od najboljih odluka koje smo doneli", kaže Svetlana.

Nemačka kompanija do sada je nabavljala kornišone iz Turske, međutim dalek put i veliki  troškovi transporta, preselili su mesto otkupa u Makedoniju koja ne može da proizvede dovoljne količine. Stoga je proizvodnju kornišona organizovala kompanija Global sistem kooperativa koja je sklopila ugovore sa poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji.

RINA

 

"Grad Čačak podržao je ovu priču i nama je cilj da zaposlimo najosetljivije grupe ljudi.Ovde je cilj da to rade porodična gazdinstva, članovi domaćinstva koji nemaju potrebe da angažuju sezonske radnike. Bukvalno upošljavamo porodice, ovoga puta sa kornišonima", kaže Snežana Marković Đurović iz Poljoprivredne stručne službe.

Agronomi iz  Global sistem kooperativa svakodnevno na terenu  obilaze kooperante, kako se rod ne bi doveo u pitanje, i konkretno im govore šta treba da urade. Ove godine  će biti proizvedeno oko hiljadu tona kornišona za potrebe nemačkog tržišta. Za tri meseca, domaćinstvo koje se opredelilo za ovaj vid proizvodnje može zaraditi minimalno tri hiljade evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis