Biznis vesti

Mali započeo posetu Maroku gde će učestvovati na skupštini Svetske banke i MMF

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2023

-

22:31

Mali započeo posetu Maroku gde će učestvovati na  skupštini Svetske banke i MMF
Tanjug/Anđelko Utješanović - Copyright Tanjug/Anđelko Utješanović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali doputovao je u Marakeš, gde će učestvovati na godišnjoj skupštini Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Ministar Mali će se sastati sa najvećim finansijerima i investitorima, kojima će predstaviti aktuelne projekte i potencijale Srbije za nove investicije, a prvi sastanak će sutra imati sa zamenikom direktora MMF Bo Lijem.

U sredu će imati sastanke i sa potpredsednicom Svetske banke  Antonelom Basani, zatim sa direktorom Departmana za Evropu MMF  Alfredom Kamerom, sastanak sa BNP Paribas bankom, kao i sa Saudijskim  fondom za razvoj, Dojče bankom i investicionim fondovima.

Tanjug/Anđelko Utješanović

 

Potpredsednik Vlade će tokom boravka u Marakešu, do 12. oktobra, učestvovati na okruglom stolu sa investitorima iz celog sveta, koji ulažu u obveznice Republike Srbije i predstaviti im postignute rezultate, makroekonomske pokazatelje i drugo.

Godišnji skup Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda počeo je 9. oktobra u marokanskom gradu Marakešu i traje do 15. oktobra, a održava se u senci novog sukoba na Bliskom istoku.

Na skupu učestvuju ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz više od 190 zemalja, a cilj okupljanja je, prema rečima direktorke MMF Kristaline Georgieve, "gradnja mostova ka budućem održivom i inkluzivnom rastu". 

MMF je danas povodom godišnjeg skupa u Marakešu objavio prognozu  da će svetski ekonomski rast usporiti sa 3,5 odsto iz prošle godine na 3,0 odsto u 2023. godini i na 2,9 odsto sledeće godine.

Kako se ističe u prognozi MMF, globalni ekonomski oporavak od pandemije korona virusa u svetu je slab i neujednačen, sa značajnim regionalnim razlikama, a privredna aktivnost se i dalje nalazi ispod nivoa pre pandemije.

Tanjug/Anđelko Utješanović

 

Ekonomija Srbije će, kako je navedeno, ove godine porasti za 2,0 odsto, a sledeće godine će ubrzati rast na 3,0 odsto.

Evrozona će, prema prognozama stručnjaka MMF, ove godine zabeležiti rast BDP od 0,7 odsto, a u 2024. godini će to biti 1,2 odsto.

Međunarodni monetarni fond saopštio je danas da se tempo globalnog ekonomskog oporavka usporava i da novi rat na Bliskom istoku između Izraela i palestinskog Hamasa predstavlja dodatnu pretnja za svetsku privredu.

Svetska banka je u najnovijoj prognozi navela da će region Južne  Azije ove godine zabeležiti ekonomski rast od 5,8 odsto i time postati najbrže rastući region na svetu.

SB očekuje da će privredni rast Kine iznositi oko pet odsto.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, Svetska  banka očekuje usporavanje rasta na 2,5 odsto u 2023, a naredne godine rast od 3,3 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis