Biznis vesti

Mali sa predstavnicima Banke Amerike: Srbija raste uprkos recesiji jakih ekonomija u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2023

-

10:55

Mali sa predstavnicima Banke Amerike: Srbija raste uprkos recesiji jakih ekonomija u Evropi
Mali sa predstavnicima Banke Amerike: Srbija raste uprkos recesiji jakih ekonomija u Evropi - Copyright Tanjug/video

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Marakešu sa predstavnicima Banke Amerike (Bank of America) i poručio investitorima da srpska ekonomija beleži bolje rezultate od većine evropskih ekonomija.

Mali je na sastanku sa investitorima predstavio finansijske i ekonomske rezultate Srbije i njene  potencijale za nove investicije.

"U dosta smo boljem položaju od većine evropskih zemalja koje imaju razvijenije ekonomije od naše", istakao je Mali na sastanku.

On je kazao da će u trećem kvartalu ove godine rast BDP u Srbiji iznosti najverovatnije oko 3,3 odsto i da cilj da u 2023. rast bude izmedju dva i 2,5 odsto, kao i da je prognoza da naredne godine bude 3,5 odsto.

Mali je napomenuo da je, na primer, nemačka ekonomija u recesiji kao i ekonomije drugih evropskih zemalja.

"To su veoma snažni rezultati. I prvi put ćemo imati BDP u vrednosti između 68 i 69 milijardi evra. Na primer, u 2012. godini je BDP Srbije bio vredan 33,4 milijardi evra, tako da smo ga više nego udvostručili uprkos kovidu, energetskoj krizi i svemu ostalom", naglasio je Mali.

Ministar finansija je rekao da je javni dug Srbije 51 odsto BDP, dok je u evrozorni prosek oko 91 ili 92 odsto BDP.

Mali je rekao da je javni dug u Srbiji niži od kriterijuma Mastrihta, što je 60 odsto BDP, kao i da je prognoza za sledeću godinu u Srbiji 51,7 odsto BDP.

Tanjug/video

 

Ministar je rekao da će priliv stranih direktnih investicija ove godine u Srbiji biti 4,5 milijardi evra.

"Prošle godine je bio 4,4 milijarde evra i svake godine povećavamo nivo SDI. Takođe, 63 odsto svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu dolazi u Srbiju", naglasio je Mali.

Potpredsednik Vlade Srbije je rekao da u Srbiji zaposlenost na istorijski najvišem nivou od 50,4 odsto, kao i da imamo rekordno nisu nezaposlenost u našoj zemlji od 9,6 odsto.

Mali danas u Marakešu na sednici Odbora za razvoj

Ministar Mali je zatim imao susret i sa menadžmentom Banke Amerike.

To je multinacionalna i investiciona banka i jedna od najvećih banaka u SAD.

Potpredsednik Vlade Srbije će danas na Godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Marakešu učestvovati na plenarnoj sednici Odbora za razvoj.

Sastaće se i sa predstavnicima američke kompanije PIMCO, kao i sa  direktorom Konstituence u Svetskoj banci, kojoj pripada i Srbija, Dominik Favre.

Potpredsednik vlade Mali će imati sastanak i sa Multilateralnom agencijom za garantovanje investicija (MIGA), koja je deo Grupe Svetske banke i bavi se osiguranjem od političkog rizika i kreditnim unapređenjem.

Godišnji skup Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda počeo je 9. oktobra u marokanskom gradu Marakešu i traje do 15. oktobra, a održava se u senci novog sukoba na Bliskom istoku.

Na skupu učestvuju ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz više od 190 zemalja, a cilj okupljanja je, prema rečima direktorke MMF Kristaline Georgieve, "gradnja mostova ka budućem održivom i inkluzivnom rastu". 
 

Komentari (0)

Biznis