Biznis vesti

Tabaković: Bankarski sektor u Srbiji stabilan, visokolikvidan i profitabilan

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2023

-

20:20

Tabaković: Bankarski sektor u Srbiji stabilan, visokolikvidan i profitabilan
Tabaković: Bankarski sektor u Srbiji stabilan, visokolikvidan i profitabilan - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je bankarski sektor Srbije stabilan, visokolikvidan i profitabilan.

Ključni pokazatelji poslovanja banaka u Srbiji znatno su iznad regulatornih vrednosti, dok je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima blizu istorijskog minimuma, rekla je Tabaković otvarajući Bankarski samit 2023, koji organizuje Udruženje banaka Srbije (UBS).

Prema rečima Tabaković, mera ograničavanja kamatnih stopa na stambene kredite sa varijabilnom kamatnom stopom ni na koji način nije ugrozila poslovanje bankarskog sektora u Srbiji, ali je doprinela očuvanju finansijske stabilnosti sprečavanjem rasta problematičnih kredita.

"Ovom merom se povećava i raspoloživi dohodak stanovništva, ali u obimu koji ne ugrožava snažnu opadajuću putanju inflacije, jer čini oko 0,3 odsto ukupne potrošnje domaćinstava u Srbiji u jednoj godini. Dakle, cilj za inflaciju nije narušen", istakla je guverner NBS. 

Ona je navela i da ova mera doprinosi oporavku potrošnje, koji nam je, kako je naglasila, neophodan da bismo ostvarili željeni privredni rast. 

Guverner NBS je iznela i podatak da je aktiva poslovnih banaka koje posluju u Srbiji oko 50 milijardi evra, što je za 80 odsto viši nivo aktive nego u 2012. godini.

"To je efkat sinergije, ali ima i efekta poverenja. Da postoji poverenje u naš sistem govori i podatak da je devizna štednja stanovništva tokom 10 godine povećana za preko 70 odsto, dok je dinarska štednja veća oko sedam puta", kazala je ona.

Tabaković je dodala i da bankarski sektor, kao i svi drugi sektori, mora da deli sudbinu privrede i građana, jer samo tako može da traje.

Prema njenim rečima, ljudi, znanje i poverenje su ključni temelji na kojima počiva bankarstvo, odnosno države i sve institucije.

"Na nama je da delujemo mudro i da u skučenom prostoru između velikih očekivanja od nas kao regulatora i nasleđenih preteranih sloboda u ime tržišta, kapitalizma i demokratije, delujemo u opštem interesu", naglasila je Tabaković.

Ona je navela da su uslovi u kojima se danas radi jedni od najizazovnijih u istoriji i da su rizici mahom globalni, pa je zato neophodno sinhronizovano delovanje i preduzimanje, kako je kazala, restriktivnih mera.

"U meri u kojoj svako od nas pojedinačno bude uspešno sprovodio svoju ekonomiju kroz sve ove turbulencije koje se dešavaju, i nama kao i našim susedima će biti bolje", rekla je Tabaković.

"Relativno stabilan kurs dinara"

Guverner centralne banke Srbije je navela i da se i u Srbiji kurs dinara prema evru, uprkos svim izazovima, čuva na relativno stabilnom nivou.

Prema njenim rečima, stabilnost kursa dinara prema evru jedan od ključnih stubova ukupne makroekonomske i finansijske stabilnosti zemlje, što su potvrdili i MMF, evropski zvaničnici i investitori u Srbiji.

Na Bankarskom samitu 2023. koji se održava danas u Beogradu i na kojem su se prvi put uz ostale učesnike iz bankarskog i osiguravajućeg sektora, okupili i guverneri i predstavnici centralnih banaka Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH), Makedonije i Crne Gore, razgovara se o aktuelnostima i izazovima u bankarskom sektoru.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis