Biznis vesti

Putin dao "zeleno svetlo": Ekspobanci dozvoljeno da kupi rusku filijalu londonskog HSBC-a

Komentari

Autor: Tanjug

19/02/2024

-

21:12

Putin dao "zeleno svetlo": Ekspobanci dozvoljeno da kupi rusku filijalu londonskog HSBC-a
Putin dao "zeleno svetlo": Ekspobanci dozvoljeno da kupi rusku filijalu londonskog HSBC-a - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin dozvolio je ruskoj Ekspobanci da kupi tamošnju filijalu londonske banke HSBC Holdings i tako dao zeleno svetlo da jedna od najvećih evropskih banaka napusti Rusiju.

Odobrenje je objavljeno u uredbi o bazi pravnih podataka zemlje, ali još nije jasno da li će ruska banka moći da zaključi taj posao, čak i uz Putinovu dozvolu, jer je u decembru postala predmet američkih sankcija, preneo je Blumberg.

Ekspobanka, čiji je vlasnik ruski preduzetnik Igor Kim, bila je u poodmakloj fazi pregovora o kupovini poslova HSBC-a, pre nego što je Kremlj pooštrio kontrolu u vezi sa izlaskom stranih firmi iz bankarskog i energetskog sektora u avgustu 2022.

Kada je reč o bankarskom sektoru, Putin je u septembru dozvolio još jednu transakciju, nakon što se saglasio sa prodajom ruske podružnice banke Inteza AO neimenovanom potencijalnom kupcu, podseća Blumberg.

Tokom dve godine rata Rusije sa Ukrajinom, najveći izlazak iz ruskog finansijskog sektora dosada je bila prodaja Rosbanka PJSC, koji je bio u vlasništvu banke Sosijete ženeral SA investicionoj kompaniji najbogatijeg čoveka Rusije Vladimira Potanjina, a za taj posao francuska banka dobila je oko tri milijarde evra.

Blumberg ističe da austrijska banka Rajfajzen internešenal AG i italijanski Unikredit i dalje ne mogu da napuste zemlju, u kojoj su najveći potencijalni kupci pod međunarodnim sankcijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis