Biznis vesti

Marković: Poreska uprava transformisana, naplata poreza povećana

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2024

-

12:06

Marković: Poreska uprava transformisana, naplata poreza povećana
Marković: Poreska uprava transformisana, naplata poreza povećana - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Poreska uprava je proteklih godina prošla kroz veliku transformaciju i 2015. kada je proces započet bili smo na 178 lokacija a sada smo na 30, na osnovu čega mogu da kažem da je proces centralizacije rada i pružanja usluga poreskim obveznicima u elektronskoj formi značajno zaživeo, izjavila je danas direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Učestvujući u radu 31. Kopaonik biznis foruma ona je rekla da na ovaj skup dolazi iz nove pametne centrale Poreske uprave i da je ovo prvi put da Poreska uprava ima sopstveni namenski prostor gde radi oko 1.000 zaposlenih.

"Ponosni smo na kontinuirane rezultate naplate koje smo postigli u prethodnih osam godina. Najbolja ilustracija našeg rada jeste poređenje naplate iz 2023. godine sa rezultatima naplate iz 2014. godine, pred proces transformacije jer se sada naplaćuje 124,2 odsto više", rekla je ona.

Navela je da je lane obavljeno 18.356 kontrola, a da je ukupan broj obračunatih novootkrivenih prihoda 35 milijardi dinara.

Istakla je da Poreska uprava ima odličnu saradnju sa Bezbednosno-informativnom agencijom i MUP-om u cilju razotkrivanja mreže povezanih privrednih subjekata koji su osnovani za prevarne radnje od strane pripadnika kriminalnih grupa specijalizovanih za izvlačenje keša i izbegavanje poreskih obaveza.

Podsetila je da su sve poreske prijave odavno prevedene u elektronski oblik, omogućeno je izdavanje e-uverenja, ojačana je komunikacija poreskih obveznika sa Poreskom upravom.

Prema njenim rečima zahvaljujući novom modelu fiskalizacije, Poreska uprava danas raspolaže podacima o prometu roba i usluga maloprodaje u realnom vremenu, koje su uporedivi na nivou teritorije, industrijske grane i na nivou izdavanja.

"Novim modelom fiskalizacije proširen je i obuhvat obveznika, obavezu posedovanja uređaja i evidentiranja prometa sada imaju trgovci koji prodaju preko interneta, prevoznici, prodavci preko automata, organizatori sportskih, zabavnih i rekreativnih delatnosti", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis