Biznis vesti

Veza dva auto-puta kroz Šumadiju, Vesić: Bićemo spremni da počnemo izgradnju brze saobraćajnice Karađorđe u novembru

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2024

-

11:02

Veza dva auto-puta kroz Šumadiju, Vesić: Bićemo spremni da počnemo izgradnju brze saobraćajnice Karađorđe u novembru
Veza dva auto-puta kroz Šumadiju, Vesić: Bićemo spremni da počnemo izgradnju brze saobraćajnice Karađorđe u novembru - Copyright Tanjug/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/ Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da će ministarstvo na čijem je čelu biti spremno da 15. novembra započne izgradnju brze saobraćajnice "Karađorđe", koja će spojiti auto-put Beograd- Niš i auto-put "Miloš Veliki" preko Aranđelovca.

"Bićemo spremni da počnemo da gradimo brzu saobraćajnicu 'Karađorđe' 15. novembra, od Malog Požarevca, preko Mladenovca, Aranđelovca, Topole do Čibutkovice u Lazarevcu. To će biti veza dva auto-puta kroz Šumadiju. Naravno izgradnja zavisi od toga da li je moguće obezbediti novac", rekao je Vesić.

Kako je istakao ministar, ove godine biće završena izgradnja 166 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, a do kraja 2026. godine čak 487 kilometara, što je ogroman iskorak za Srbiju.

Vesić je rekao za TV Hepi da će ove godine biti završeno oko 50 kilometara na Moravskom koridoru, od Koševa do Trstenika i od Preljine do Adrana, dok će kompletan auto- put biti završen naredne godine.

"Tokom 2024. godine biće pušteno u saobraćaj i 23 kilometara Dunavskog koridora, od auto-puta do Požarevca, kao i 11 kilometara od Golupca do Velikog Gradišta, kao i 19,5 kilometara auto-puta od Pakovraće do Požege. Nakon toga, od Požege ćemo odmah krenuti sa radovima prema Dugoj poljani, ka Crnoj Gori, na prvoj i desetoj deonici, a ugovorićemo ove godine i nastavak od Požege ka Republici Srpskoj, ka Kotromanu, do Zlatibora", rekao je Vesić.

Takođe, kaže, ove godine biće završeno i 5,8 kilometara brze saobraćajnice od petlje Divci do Valjeva, 18 kilometara na deonici Sremska Rača-Kuzmin, 54 kilometara brze saobraćajnice Šabac-Loznica.

"Ubrzano radimo saobraćajnicu 'Osmeh Srbije', punom parom se radi na brzoj saobraćajnici Beograd-Zrenjanin. U 2026. godini biće završen i kompletan Fruškogorski koridor, sa tri mosta u Novom Sadu. Radi se i gradi na sve strane, jer se prava decentralizacija postiže tek kada se izgrade putevi i pruge i povežu ljudi. Sve ostalo su prazne priče", rekao je Vesić.

"Od Niša do Beograda prugom za 100 minuta"

Ponude koje su stigle na tender za izbor izvođača radova na izgradnji železničke obilaznice oko Niša biće otvorene danas, a radovi na tom projektu trebalo bi da počnu u junu, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. 

"Danas se otvaraju ponude, radićemo ubrzano narednih dana da izaberemo najboljeg ponuđača. Čim taj proces bude završen, u junu počinje izgradnja železničke obilaznice oko Niša", rekao je Vesić gostujući na TV Hepi i dodao da je ovaj projekat važan zbog konačnog iseljenja pruge iz centra Niša.

Istakao je da se uveliko radi na obnovi deonice pruge Niš – Brestovac, da su u toku radovi i na deonici od Sićeva do Dimitrovgrada, na pruzi Niš – Dimitrovgrad, za brzine od 120 kilometara na sat, u okviru zajedničkog projekta sa Evropskom unijom.

"Ne gradimo samo nove pruge, već obnavljamo i regionalne. Od 2012. godine izgrađeno je 108 kilometara novih pruga, a obnovljeno 842 kilometara. Do kraja godine pustićemo u saobraćaj još 108 kilometara brze pruge od Novog Sada do Subotice", rekao je Vesić.

Najavio je i da će, ukoliko sve bude u redu, u decembru početi izgradnja druge i treće deonice brze pruge Beograd – Niš.

"U maju ćemo raspisati pretkvalifikacioni tender za izvođača radova, u septembru ćemo tražiti ponude, a u međuvremenu će biti završen i plan. Počinjemo da gradimo 230 kilometara dugu prugu, za brzine od 200 kilometara na sat, i za tri i po godine od Niša do Beograda će se putovati za 100 minuta", rekao je on.

Naveo je i da je u okviru plana Evropske unije za Zapadni Balkan, koji je vredan šest miliona evra i koji je juče potvrđen, jedan od prioritetnih projekata koje je Srbija prijavila, izgradnja pruge od Brestovca do Preševa.

"Imaćemo brzu prugu od Niša do Skoplja, odnosno kroz celu Srbiju, od Niša do Preševa, i dalje do Skoplja. Mađari će završiti svoj deo do Budimpešte, Grci rade 76 kilometara pruge od Soluna do Idomenija i obnavljaju deonicu od Soluna do Atine. Ostaje da se spoje Skoplje i Idomeni, i imaćemo 1.521 kilometar brze pruge, od Budimpešte do Atine, što će potpuno promeniti život na Zapadnom Balkanu", rekao je Vesić.

Komentari (0)

Biznis