Biznis vesti

U Parizu potpisan memorandum Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede: Strateška saradnja i okvir za dugoročni dijalog

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2024

-

13:36

U Parizu potpisan memorandum Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede: Strateška saradnja i okvir za dugoročni dijalog
U Parizu potpisan memorandum Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede: Strateška saradnja i okvir za dugoročni dijalog - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede (EDF) o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije potpisan je danas u Parizu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Memorandum su potpisali ministar finansija Siniša Mali i direktor EDF Luk Remon. Vučić je prethodno održao sastanak sa rukovodstvom kompanije.

Predsednik Srbije boravi u dvodnevnoj poseti Francuskoj na poziv predsednika Emanuela Makrona.

Vlada Srbije usvojila je 5. aprila na sednici Memorandum o razumevanju sa Francuskom elektroprivredom o uspostavljanju dugoročnog dijaloga i saradnje u energetskoj tranziciji i niskougljeničnim tehnologijama.

"Memorandumom se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa Francuskom elektroprivredom (EDF) u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja. Takođe, EDF je iskazao interesovanje za saradnju sa Elektroprivredom Srbije u razvoju novih, kao i revitalizaciji postojećih hidroelektrana, kao i hidroelektrana od regionalnog interesa, u cilju obezbeđivanja energetske bezbednosti Srbije primenom najboljih međunarodnih standarda u oblastima životne sredine, tehnologije i prakse", izjavila je ranije ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je rekla da je Memorandumom predviđena mogućnost saradnje u razvoju rešenja za skladištenje energije, pre svega, baterija i zelenog vodonika, kao i rešenja za efikasno korišćenje proizvedene energije.

"Ako napravimo nuklearni reaktor do 2035, spasili bismo zemlju po pitanju struje"

Predsednik Srbije izjavio je posle potpisivanja Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede - EDF o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije da ukoliko bismo uspeli da napravimo nuklearni reaktor u Srbiji do 2035. da bismo spasili zemlju po pitanju snabdevanja strujom.

Vučić je zahvalio članovima Srpskog nuklearnog društva, osnovanog u Francuskoj, koji je postao deo Evropskog nuklearnog društva - Lidiji, Bogdanu i Luki.

"Samo da zahvalim ovim našim mladim ljudima koji žive i rade u Francuskoj. Oni su stručnjaci za nuklearnu energiju i očekujem da naučim nešto od njih i bar dvoje od vas troje da se vrati u Srbiju što je moguće pre i hvala što ste ovde sa nama. Mnogo sam srećan", poručio im je Vučić.

On je istakao u razgovoru da ne možemo da imamo dovoljno struje od zelene energije i da će u budućnosti svi koji nešto proizvode strujom dobijeonom iz uglja morati da plaćaju posebne dadžbine.

"Moramo u godinama pred nama da radimo na korišćenju nuklearne energije, jer do tri godine traju pripreme, a sedam godina traje izgradnja, tako da pravljenje traje najmanje 10 godina. Sve da završimo i do 2035. godine, mi bismo time zemlju spasili, za sve što donosi i veštačka intelginecija i elektrifikacija mreže. Važno je da imamo i znanje o tome i zato imamo vas troje", naveo je Vučić.

Dodao je da nije znao da Francuska ima čak 56 rekatora i da će sada uključiti 57. reaktor. Vučić je rekao da je Bogdan iz Kraljeva, Luka iz Bora, a Lidija iz Novog Sada.

"Daću sve od sebe da ih vratim što pre u Srbiju, samo da imate u vidu - platićemo ne malo, hoćemo da imam naše ljude za to", poručio je Vučić.

Dodao je da će ministar finansija Siniša Mali sa našim mladim stručnjacima videti kako država Srbija finansijski da pomogne Srpsko nuklearno društvo u Francuskoj.

"Ovi divni i pametni mladi ljudi su ponos Srbije i oduševljeni su inicijativom srpske države da se u budućnosti osloni na nuklearnu energiju, kao jedan od najčistijih izvora električne energije. Spremni su da pomognu svojim znanjem i razmišljaju o povratku u Srbiju. Ponosan i srećan zbog toga", napisao je Vučić nakon razgovora na instragramu.

Komentari (0)

Biznis