Biznis vesti

Cene goriva ne miruju - zašto vozači imaju utisak da pratimo svetsko tržište samo kad nafta poskupljuje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/10/2021

-

20:26

Cene goriva ne miruju - zašto vozači imaju utisak da pratimo svetsko tržište samo kad nafta poskupljuje
Cene goriva ne miruju - zašto vozači imaju utisak da pratimo svetsko tržište samo kad nafta poskupljuje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U protekla četiri meseca benzin je na pumpama u Srbiji poskupeo za oko 10 dinara, dok litar dizela košta oko šest dinara više nego u maju, a za TNG gas je potrebno izdvojiti oko sedam dinara više. Rast cena na pumpama uslovljen je promenama na svetskom tržištu, a najviše drastičnim skokom cene nafte koja je od početka godine sa 43,26 dolara, otišla na čak 78,3 dolara, što je promena od čak 57 odsto.

Litar benzina na pumpama u Srbiji košta u proseku 161,45 dinara, evrodizela 163,21, a autogasa 91,51 dinara zbog čega je vozačima iz meseca u mesec potrebno sve više novca da bi napunili rezervoar. Pun ih je u maju koštao oko 6.000 dinara, a sada je potrebno izdvojiti bar 500 dinara više.

Udruženje naftnih kompanija

 

Prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije, vozači u našoj zemlji, bez obzira na vrstu, koriste gorivo koje je među pet najskupljih u regionu.

Prosečna cena benzina u regionu je 1,30 evra, dok je u Srbiji skuplji za oko pet odsto u odnosu na prosečnu cenu. Više ga u odnosu na nas plaćaju Grci, Hrvati i Crnogorci. Najskuplji benzin je u Grčkoj gde litar košta 1,7 evra, dok je najjeftiniji u BiH sa 1,04 evra.

Udruženje naftnih kompanija

 

Od 11 zemalja u regionu Srbija je na trećem mestu i po ceni dizela. Prosečna cena litra ovog goriva u državama u okruženju je 1,24 evra, dok ga vozači u Srbiji plaćaju oko 11,9  odsto više, odnosno 1,38 evra. 

Autogas je 0,78 evra na našim pumpama, dok ga komšije u proseku plaćaju oko 0,67 evra. Najskuplji gas imaju Mađari koji moraju da izdvoje 0,81 evro, dok je Srbija i po ceni autogasa u samom vrhu, na trećem mestu.

Domaće tržište u stopu prati svetske trendove kada je u pitanju poskupljenje, ali potrošači stiču utisak da se to ne dešava kada cene u svetu padaju. Sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović izjavio je za Euronews Srbija da je to subjektivni osećaj kupaca.

"Prošle godine se cena dizela za nekoliko meseci smanjila za 32 dinara, a ove je porasla više od 20 dinara. To je dokaz da sva nacionalna tržišta, pa i srpsko reaguju u oba smera. Pratimo berzansku kotaciju koja se odražava na cene u celom svetu. Nije to samo kod nas slučaj, već su i u svim ostalim zemljama u okruženju iste pod uticajem kretanja globalnih cena. Naravno, negde su brža, negde sporija, ali to je stvar tržišta. Ukoliko imate razvijenu tržišnu konkurenciju onda su te promene brže", rekao je Mićović.

On napominje da Udruženje naftnih kompanija vodi statistiku koja pokazuje da su kretanja cena u oba pravca.

"Naravno da je potošačima svako poskupljenje preveliko, a nijedno pojeftinjenje cene nije dovoljno“, smatra sekretar UKS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis