Biznis vesti

Mask tvrdi da će platiti najviši porez u istoriji SAD: "Nemojte zvati direktora zbog mene, senatorko Karen"

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2021

-

13:58

Mask tvrdi da će platiti najviši porez u istoriji SAD: "Nemojte zvati direktora zbog mene, senatorko Karen"
Ilon Mask - Copyright Tanjug/AP/Patrick Pleul

veličina teksta

Aa Aa

Direktor "Tesle" Ilon Mask je plasirao na Tviteru još jednu smelu izjavu, tvrdeći da će ove godine platiti veći porez nego bilo koji drugi Amerikanac u istoriji SAD-a.Tvit ovog preduzetnika-milijardera je usledio u okviru njegove prepirke sa demokratskom senatorkom Elizabet Voren iz Masačusetsa, koja godinama zagovara porez na bogatstvo, na čijoj bi meti bili ne samo prihodi najbogatijih građana SAD-a, već i njihova ukupna imovina.

"Kad biste otvorili oči na dve sekunde, shvatili biste da ću ove godine platiti veći porez nego bilo koji Amerikanac u istoriji", tvitovao je Mask u odgovoru na reakciju Vorenove povodom odluke magazina Tajm da proglasi Maska za "ličnost godine", prenosi Raša tudej (RT).

Vorenova je ranije na Tviteru napisala: "Hajde da promenimo poreski zakon koji privileguje bogate tako što će Ličnost godine zapravo plaćati poreze i skinuti taj teret sa svih ostalih".

Ekscentrični milijarder je u jednom od svojih odgovora nazvao političarku "senatorkom Karen", pri čemu se termin "Karen" u američkom žargonu koristi kao pojam za bele žene koje smatraju da zaslužuju poseban tretman ili da imaju pravo na privilegije.

"Podsećate me na vreme kada sam bio dete i kada se ljuta mama mog druga nasumično drala na svakog bez razloga. Molim vas, nemojte zvati direktora zbog mene, senatorko Karen", napisao je Mask.

Tvrdnje Vorenove da Musk ne plaća mnogo poreza nisu sasvim neosnovane. Prema istrazi ProPablika objavljenoj 2018. godine, Mask nije platio nikakav federalni porez na dohodak te godine i navodno je na ime poreza plaćao manje od 70.000 dolara još 2015. i 2017. godine, navodi RT.

Mask, koji trenutno ne prima platu u gotovini, pošto je na ime zarade dobio paket opcija na akcije u svojim kompanijama, verovatno duguje saveznoj vladi najmanje 8,3 milijarde dolara za 2021, prema procenama Forbsa, dodaje se u tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis