Biznis vesti

Evropske banke strahuju da ne postanu žrtve rusko-ukrajinskog sukoba

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2022

-

08:18

Evropske banke strahuju da ne postanu žrtve rusko-ukrajinskog sukoba
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Banke u Evropi su u strahu da ne postanu žrtve potencijalne eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba.

Italijanska Unikredit banka je zbog toga odustala od planirane akvizicije u Rusiji, a austrijska Rajfajzen Internešnel banka je izdvojila rezervisanja zbog rizika od mogućih zapadnih sankcija Rusiji.

Ono čega se banke u Evropi sada najviše plaše je da će Rusiji biti zabranjen pristup međunarodnom platnom sistemu S.W.I.F.T koji se široko koristi, kažu bankari za Rojters, a jedan od njih smatra da bi takav potez bio kao "atomska bomba" za bankarsku industriju jer bi sprečio otplatu dugova.

Zbog krize koja ne pokazuje znake jenjavanja "na kocki" su, kako piše britanska agencija, ogromna potraživanja evropskih banaka od klijenata u Rusiji.

Banke u Italiji, Francuskoj i Austriji su u svetskim razmerama najizloženiji međunarodni kreditori prema Rusiji.

Rusija duguje 25 milijardi dolara

Prema podacima Banke za međunarodna poravnanja (BIS), italijanske i francuske banke su imale u trećem kvartalu 2021. godine nenaplaćena potraživanja od Rusije u iznosu od oko 25 milijardi dolara. Austrijske banke su imale 17,5 milijardi dolara nenaplaćenog duga, a američke 14,7 milijardi dolara.

Evropske banke koje imaju podružnice u Rusiji najviše su izložene riziku od sankcija, prema istraživanju "JPMorgana". U studiji te investicione banke se izdvaja nekoliko banaka sa značajnom izloženošću prema Rusiji, među kojima i Unikredit, Rajfajzen Internešnal, francuska Sosijete Ženeral i holandska ING banka.

Iz austrijskog Rajfajzena kažu da je izloženost riziku pod kontrolom, a iz ING banke ističu da su dobro pripremljeni. U Sosijete Ženeral banci navode da pažljivo prate razvoj događaja i da su sigurni u svoje poslovanje u Rusiji. Iz Unikredita nisu odmah odgovorili na zahtev Rojtersa za komentarom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis