Biznis vesti

Miroslav Tomašević novi v.d. direktor EPS: Vlada imenovala dosadašnjeg izvršnog direktora za čelnika kompanije

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

03/03/2022

-

14:45

Miroslav Tomašević novi v.d. direktor EPS: Vlada imenovala dosadašnjeg izvršnog direktora za čelnika kompanije
Miroslav Tomašević novi v.d. direktor EPS: Vlada imenovala dosadašnjeg izvršnog direktora za čelnika kompanije - Copyright Prinstscreen YouTube/RTV Pink Official

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije imenovala je na današnjoj sednici Miroslava Tomaševića za novog vršioca dužnosti direktora "Elektroprivrede Srbije", saznaje Tanjug. Tomašević je do sada obavljao funkciju izvršnog direktora za proizvodnju energije u EPS.

Prethodni v.d. direktora EPS Milorad Grčić podneo je ostavku nakon problema i više incidenata u elektroenergetskom sistemu, do kojih je došlo u decembru i januaru. Ime Miroslava Tomaševića pominjano je i ranije kao potencijalna zamena za Grčića. Tokom krize u energetskom sistemu Srbije, kada je bila teška situacija sa snabdevanjem strujom, iz Ministarstva energetike su ukazivali da je upravo Tomašević najviše pomogao da EPS "stane na noge".

Na poslednjem konkursu za direktora EPS 2017. godine Tomašević je bio jedan od deset kandidata. Ranije je bio na funkciji direktora za unapređenje sistema u TE "Nikola Tesla".

Vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Srbije" Milorad Grčić podneo je ostavku 12. januara. Podsetimo, povod za odlazak Grčića sa čela EPS bile su incidenti koji su se dogodili prethodnih meseci. 

Havarije prethodile ostavci

Podsetimo, do prve havarije je došlo 12. decembra, kada je šest blokova TENT ispalo iz pogona. Utvrđeno je da je u vagone utovaren ugalj lošijeg kvaliteta, koji se tokom transporta natopio vlažnim snegom i zamrznuo, a takav nije smeo da bude upotrebljen u blokovima termoelektrane. Usledili su novi incidenti, pa je 20. decembra došlo do eksplozije i u postrojenju za sušenje uglja u Kolubara-Preradi u Vreocima.

EPS, Tanjug/Miloš Milivojević, Dragan Kujundžić

 

U eksploziji nije bilo povređenih, ali je pričinjena materijalna šteta, na autklavu, uređaju u kojem se suši ugalj namenjen za maloprodaju. Tu havariju prouzrokovao je požar koji je prethodno izbio u Bloku B1, kada se zapalio gorionik, a potom i pokvario mlin na Bloku B2.  Poslednji ozbiljan incident dogodio se na kopu Tamnava - Zapadno Polje u Kolubari, kada je izbio požar na bageru odlagaču. Ministarka Zorana Mihajlović je izjavila da je nastala havarija na najbitnijem odlagaču u Kolubari koji košta 18, 8 miliona evra i da će njegova popravka trajati godinu dana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis