Biznis vesti

Rast cena nafte usporio, na tržistima akcija nastavljen pad

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2022

-

08:53

Rast cena nafte usporio, na tržistima akcija nastavljen pad
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte su usporile rast, dok su akcije na globalnim berzama nastavile da tonu, nakon medijskih izveštaja o izgledima za uvođenje zabrane uvoza ruske u SAD nafte, što je izazvalo strah od inflacije i usporavanja ekonomskog rasta među investitorma.

Cena međunarodne referentne nafte Brent, koja je nakratko dostigla u ponedeljak više od 139 dolara po barelu, ublažila je rast na oko 2,6 posto na 126,42 dolara za barel na popodnevnom trgovanju u Aziji, izveštava Rojters.

Američka nafta WTI se trguje za 121,55 dolara po barelu, odnosno u plusu za 1,8 odsto u odnosu na nivo na otvaranju tržišta prethodnog dana.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena spremna je da nastavi sa planom zabrane uvoza ruske nafte čak i ako to ne urade evropski saveznici, preneo je Rojters u ponedeljak, pozivajući se na dobro upućene izvore.

Nafta je već dostigla 14-godišnji maksimum, a Rusija je upozorila da bi cene mogle da porastu na 300 dolara po barelu i da bi mogla da zatvori magistralni gasovod do Nemačke ako Zapad zabrani uvoz nafte zbog napada Moskve na Ukrajinu.

Nemačka je odbacila predlog da se zabrani uvoz ruskih energenata, a kancelar Olaf Šolc je izjavio da najveća evropska ekonomija ubrzava planove za povećano korišćenje alternativnih izvora energije, ali da ne može preko noći zaustaviti uvoz ruske energije.

Evropska tržišta akcija će današnje trgovanje početi, kako se čini, na silaznoj putanji. Pan-regionalni indeks fjučersa EuroStoks 50 je u minusu od 1,98 posto, nemačkim DAKS fjučersi su u gubitku 1,89 procenata, a londonski FTSE za 0,93 odsto. Cene američkih akcija na terminskom tržištu u indeksnoj korpi S&P 500 e-mini, oslabile su za 0,32 posto.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih potonuo je za 1,0 procenat na popodnevnom trgovanju po lokalnom vremenu, prateći veliki pad koji su tokom noći zaneležile akcije Vol Stritu.

Sva tri glavna indeksa Njujorške berze su se stropoštala, pri čemu je industrijski Dau Džons pao za 2,37 posto, S&P 500 za 2,95 odsto, a tehnološki Nasdak Kompozit za 3,62 procenta.

Japanski indeks Nikei se spustio danas za 1,43 procenta na najniži nivo u poslednjih 16 meseci, dok su australijske akcije pale za 0,83 odsto.

Akcije na kineskim berzama takođe povećavaju gubitke danas, nakon što su na prethodnoj sesiji dotakle 20-mesečni minimum, pod pritiskom zabrinutosti zbog inflacije i epidemije korona virusa.

Indeks najlikvidnijih kineskih akcija je pao za 1,26 posto, dok je hongkonški Hang Seng skliznuo za 0,36 procenata.

Tržišni akteri smatraju da će rast cena nafte i drugih sirovina podstaći dalji rast inflacije širom sveta, pri čemu procenjuju da će podaci koji treba da budu objavljeni ove nedelje pokazati skok februarske inflacije u SAD-u od 7,9 posto na godišnjem nivou u odnosu na 7,5 procenata u januaru.

Na valutnim berzama, evro se oppravio za 0,1 procenat na 1,0857 dolara, nakon što se prošle nedelje sunovratio prema američkoj valuti za 3,0 procenta, na najniži nivo od sredine 2020.

Dolarski indeks, koji prati vrednost dolara u odnosu na korpu glavnih rivala, ostao je stabilan na 99,212 poena.

Spot cena zlata se neznatno spustila na 1.989,66 dolara po unci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis