Biznis vesti

Nova odluka Vlade Srbije o gorivu: Produžena Uredba o ograničenju cena derivata nafte - do kada važi

Komentari

Autor: Z. R.

07/04/2022

-

14:28

Nova odluka Vlade Srbije o gorivu: Produžena Uredba o ograničenju cena derivata nafte - do kada važi
Nova odluka Vlade Srbije o gorivu: Produžena Uredba o ograničenju cena derivata nafte - do kada važi - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Tanja Valič, Uprava carina, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Država će i u narednih mesec dana, kontrolisati cenu dve vrste goriva na pumpama u Srbiji, evro dizela i evro premijum BMB 95. Vlada Srbije je na današnoj sednici usvojila novu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, a to znači da će i u narednih mesec dana, do 30. aprila cene goriva na pumpama utvrđivati država, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Reč je o izmenama i dopunama Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata, čija je primena bila predviđena od 11. marta do 11. aprila. Nova uredba je doneta u cilju sprecavanja većih poremećaja na tržištu, navelo je Ministarstvo trgovine na instagramu.

Vlada Srbije je 10. februara prvi put donela Uredbu kojom se uspostavljaju nove cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije, a potom je ona 10. marta produžena na još mesec dana i oročena do 11. aprila. Ovo će biti treći mesec kako država ograničava cene goriva na pumpama u Srbiji. 

Kako je precizirano Vladinom uredbom prosečne veleprodajne cene derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 obračunava Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i da najkasnije do 13 časova ga dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Oni imaju obavezu da svakog petka na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova objave cene koje će vozači plaćati na pumpama. Benzinske pumpe, kako je predviđeno uredbom, dužne su da maloprodajne cene goriva evro dizel i evro premijum BMB 95, koje ne smeju da budu više od najviših maloprodajnih cena utvrđenih od strane Ministarstva trgovine, primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine.

Dakle, i dalje će svakog petka biti objavljena cena goriva za predstojeću nedelju, izuzev u nedelji kada se praznuje Uskr, pa će umesto na Veliki petak 22. aprila, cena biti objavljena dan ranije, u četvrtak 21. aprila do 15 časova.

Prošlog petka i evro dizel i benzin su pojeftinili za oko jedan dinar, tako da je maksimalna cena po kojoj na pumpama mogu da prodaju evrodizel 197, a BMB 95  je175 dinara. Na pojedinim benzinskim stanicama gorivo se ovih dana moglo kupiti i za do tri dinara jeftinije po litru u odnosu na cenu koju je propisala država.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis