Biznis vesti

Poljski premijer: Prekid isporuke gasa je osveta zbog sankcija Rusiji, neće nas uplašiti

Komentari

Autor: AP / Tanjug

27/04/2022

-

12:59

Poljski premijer: Prekid isporuke gasa je osveta zbog sankcija Rusiji, neće nas uplašiti
Mateuš Moravjecki - Copyright Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard

veličina teksta

Aa Aa

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je danas oštro reagovao na iznenadni prekid isporuke gasa njegovoj zemlji i taj postupak ruskih vlasti okarakterisao kao osvetu zbog novih sankcija koje je Poljska uvela Rusiji.

Poljske sankcije su najavljene u utorak i usmerene su na 50 ruskih oligarha i kompanija, uključujući Gasprom, a ubrzo nakon te najave poljske vlasti su primile obaveštenje da Gasprom prekida isporuke Poljskoj, jer ta zemlja nije ispoštovala nove zahteve da gas plaća ruskim rubljama, prenosi AP.

Obraćajući se poljskom parlamentu, premijer Moravjecki je obećao da Poljsku "neće uplašiti" isključenje gasa.

Moravjecki je dodao da su potrebe Poljske namirene, zahvaljujući dugogodišnjim naporima usmerenim na obezbeđivanje gasa iz drugih zemalja i da "ruska gasna ucena" neće imati efekta na njegovu zemlju, navodi AP.

Ruski gas je činio oko 45 odsto ukupne potrošnje gasa u Poljskoj do prekida isporuke, ali Poljska se mnogo više oslanja na ugalj kad je reč o grejanju domova i naftnoj industriji, a gas čini samo devet odsto ukupnih energetskih zaliha zemlje. Ruske isporuke gasa su ionako trebale da budu okončane kasnije ove godine, jer je Poljska napravila planove da nabavi taj energent iz drugih zemalja, uključujući Norvešku. Novi naftovod, "Baltik Pajp'''' trebalo bi da počne da radi na jesen, prenosi američka agencija.

Uniper: Neće biti posledica po tranzit gasa

U međuvremenu se oglasio energetski koncern Uniper, koji je najveći klijent ruskog Gasproma, i saopštio da ruski gas i dalje teče gasovodom kroz Poljsku. Koncern ističe da ne očekuje ograničenja u isporuci gasa iz Rusije usled spora Moskve i Poljske.

"To neće imati posledice po tranizt isporuka kroz Poljsku“, uveren je direktor Unipera Nik den Holander.

On je u telefonskoj konferenciji sa analitičarima kazao da se trenutno ne vide veće promene na toj ruti.

Den Holander je rekao da obustava isporuke gasa Poljskoj pogađa oko sedam milijardi kubnih metara predviđenih za tu zemlju do kraja godine, kao i dva do tri milijardi kubnih metara za Bugarsku. Poređenja radi godišnja potrošnja gasa Nemačke je oko 100 milijardi kubnih metara.

Šefica odeljenja za finansije Uniper-a Tina Tuomela rekla je da je za Nemačku pronađeno rešenje plaćanja ruskog gasa koje je prihvatljivo za obe strane.

Sledeća naplata isporučenog gasa Uniperu predstoji krajem maja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis