Biznis vesti

Potop na tržištu automobila u Rusiji: Prodaja vozila opala za više od 60 odsto u odnosu na prošlu godinu

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

06/12/2022

-

14:57

Potop na tržištu automobila u Rusiji: Prodaja vozila opala za više od 60 odsto u odnosu na prošlu godinu
Potop na tržištu automobila u Rusiji: Prodaja vozila opala za više od 60 odsto u odnosu na prošlu godinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pad automobilskog tržišta u Rusiji nastavljen je u novembru, pri čemu je prodaja vozila potonula za 61,6 odsto na godišnjem nivou, saopštilo je danas Udruženje evropskih preduzeća (AEB). Prodaja je počela da pada otkako je Moskva u februaru  pokrenula specijalnu vojnu oepraciju u Ukrajini, nakon čega je Zapad uveo sankcije koje ruskim kompanijama onemogućavaju pristup auto delovima i pošto je nekoliko stranih proizvođača napustilo tu zemlju ili obustavilo poslovanje u njoj.

Prema saopštenju AEB-a, u Rusiji je u novembru prodato 46.403 vozila naspram više od 120.000 prodatih u istom mesecu 2021, a od početka godine do sada prodaja je pala za 60,9 procenata, prenosi Rojters.

Delove nabavljaju iz Indije i Kine

Budući da sankcije sputavaju sposobnost Rusije da održi rad  vitalnih industrija, Moskva je poslala Indiji listu za potencijalnu nabavku više od 500 proizvoda, uključujući delove za automobile, avione i vozove.

Analitičari kažu da je ograničena potražnja u privredi, usled pada životnog standarda i rasta inflacije, takođe zadala udarac ovom sektoru.

Rusija je prošlog meseca pokrenula proizvodnju inovinarnog modela Moskviča, automobilskog brenda iz sovjetske ere, u fabrici u blizini Moskve koju je napustio francuski Reno. Za proizvodnju novog Moskviča, koji je zasnovan na dizajnu, inženjeringu i platformi kineske auto kompanije JAC, isporučuju se delovi iz Kine. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis