Biznis vesti

Đedović: Srbija je čvrsto opredeljena za energetsku tranziciju

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2023

-

15:47

Đedović: Srbija je čvrsto opredeljena za energetsku tranziciju
Đedović: Srbija je čvrsto opredeljena za energetsku tranziciju - Copyright Tanjug/Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa delegacijom Borda direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o saradnji ministarstva sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom i prioritetima u energetskom sektoru u Srbiji u narednom periodu.

"Ministarstvo rudarstva i energetike radi na izradi strateških dokumenata u energetskom sektoru, Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu i novoj Strategiji razvoja energetike, kojima ćemo definisati naše dugoročne ciljeve na smanjivanju emisije štetnih gasova, povećanju kapaciteta iz obnovljivih izvora energije i podizanju energetske efikasnosti", rekla je ministarka.

Ona je dodala da se izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i aukcijama koje su u pripremama očekuje da će srednjeročno povećati kapacitete za proizvodnju energije iz OIE tri puta.

"Veoma je važno da u definisanju ciljeva istovremeno budemo ambiciozni i realistični, posebno zbog toga što imamo obavezu da obezbedimo sigurnost snabdevanja energijom i energentima za naše građane i privredu“, rekla je Đedovićeva.

Ona je dodala da saradnja na projektima u prethodnom periodu predstavlja dobar osnov za dalji razvoj saradnje, naročito u procesu energetske tranzicije, saopštilo je ministarstvo.

"U našim planovima su nove investicije u energetsku infrastrukturu, uključujući izgradnju reverzibilnih hidroelektrana, kao i ulaganja u modernizaciju prenosne i distributivne mreže. Nastavićemo i sa reformisanjem energetskih preduzeća kako bismo unapredili njihovu efikasnost i upravljanje rizicima", rekla je ministarka.

Članovi Borda direktora EBRD izrazili su podršku sprovođenju reformi u energetskom sektoru i zalaganju Srbije da iskoristi potencijale u oblasti OIE.

Na sastanku je razgovarano o projektima koji se realizuju uz podršku EBRD, među kojima su uvođenje OIE u sisteme daljinskog grejanja, smanjivanje gubitaka na distributivnoj mreži i izrada analize o efekatima energetske tranzicije.

Istaknuto je da je EBRD do danas u Srbiju uložila više od 7,9 milijardi evra i da je samo tokom 2022. godine obezbedio 650 miliona evra u projektima koji podstiču konkurentnost, poboljšanje transportne mreže, regionalnu ekonomsku i energetsku povezanost i zelenu ekonomiju.

"Srbija je čvrsto opredeljena za energetsku tranziciju"

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas i sa direktorom kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikolom Pontarom o saradnji u procesu energetske tranzicije u Srbiji.

"Srbija je čvrsto opredeljena za energetsku tranziciju i zajedno sa našim partnerima, među kojima je i Svetska banka, preduzimamo korake kako bismo tranziciju ka čistoj energiji učinili finansijski održivom i socijalno pravednom. Prioritetni projekti, koji treba da omoguće održivo korišćenje novih kapaciteta obnovljivih izvora veće snage su, pre svega, reverzibilne hidroelektrane ali i brža realizacija planiranih projekata Elektroprivrede Srbije, koji se odnose na hidroelektrane, vetro i solarne elektrane. Neophodno je da sprovedemo pravednu tranziciju ka čistijim izvorima energije ali i da vodimo računa o svim zaposlenima i lokalnim zajednicama“, rekla je ministarka Đedović.

Tanjug/Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

 

Ministarka je naglasila da izgradnja novih kapaciteta, koji koriste obnovljive izvore energije (OIE) treba da bude usklađena i sa razvojem prenosne i distributivne elektroenergetske mreže. Tako bi, prema njenim rečima, razvoj energetskog sektora bio održiv, efikasan, ekonomičan i vodio ka višem stepenu energetske bezbednosti i sigurnosti.

Nikola Pontara istakao je podršku Svetske banke Srbiji u sprovođenju reformi u energetskom i rudarskom sektoru, posebno u dekarbonizaciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis