Biznis vesti

Đedović se sastala sa predstavnicima Radnog tela Saveta EU - COELA

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2023

-

14:01

Đedović se sastala sa predstavnicima Radnog tela Saveta EU - COELA
Đedović se sastala sa predstavnicima Radnog tela Saveta EU - COELA - Copyright FOTO TANJUG/ MRE/ EMILJA JOVANOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa predstavnicima Radnog tela Saveta EU za proširenje i države koje vode pregovore o pristupanju (COELA), saopštilo je resorno ministartsvo.

"Srbija je odlučna da nastavi sa usklađivanjem svog pravnog okvira sa regulativom EU, na čemu zajedno sa drugim ministarstvima radimo kroz aktivnosti u okviru Klastera 4 - Zelena agenda i održiva povezanost. U toku je izrada Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu kojim ćemo definisati ciljeve za OIE, energetsku efikasnost i emisije gasova, koji treba da bude usvojen tokom ove godine i kojim ćemo odrediti naš put energetske tranzicije i dekarbonizacije", rekla je Đedović. 

FOTO TANJUG/ MRE/ EMILJA JOVANOVIĆ

 

Navela je da je neophodno da posebno vodimo računa o pravednosti zelene tranzicije, o finansijskim i društvenim posledicama koje tranzicija donosi i da tokom procesa prelaska na čistije izvore energije zbrinemo zaposlene i lokalne zajednice koje se oslanjaju na ugalj.

"Kroz izmene Zakona o korišćenju OIE omogućićemo veću usaglašenost sa propisima EU i stvoriti uslove za povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i njihovu održivu integraciju u sistem. Takođe, intenzivno radimo na prenošenju paketa elektroenergetskih propisa u naše zakonodavstvo koje treba da bude završeno do kraja ove godine", rekla je Đedović.

Ministarka je naglasila da je Srbija na početku velikog investicionog ciklusa u energetski sektor i zahvalila se na finansijskoj podršci EU razvoju prenosne mreže i povezivanju sa susedima u elektroenergetici, kroz projekat Transbalkanskog koridora, i diversifikaciji snabdevanja gasom, gde će zahvaljujući izgradnji gasne interkonekcije sa Bugarskom Srbija dobiti mogućnost povezivanja sa drugim izvorima gasa i veću sigurnost snabdevanja ovim energentom.

FOTO TANJUG/ MRE/ EMILJA JOVANOVIĆ

 

Zahvaljujući donaciji EU od 165 miliona evra, kako je istakla, povećali smo broj domaćinstava koja mogu dobiti popuste na električnu, toplotnu energiju ili gas. 

"Tako sada više od 190.000 domaćinstava može da umanji svoje račune, ako se prijave za status energetski ugroženog kupca. Namera nam je da ovaj broj povećavamo vremenom i kroz status energetski ugroženog kupca olakšamo građanima borbu sa energetskom krizom", kazala je Đedović.

Na sastanku je konstatovan i napredak u oblasti sigurnosti snabdevanja kroz povećanje rezervi nafte i naftnih derivata i izgradnji novih skladišnih kapaciteta.

Bilo je reči i o izvršenom razdvajanju delatnosti i planovima za reformisanje preduzeća u sektoru elektroenergetike, kao i o sprovođenju reformi u gasnom sektoru na osnovu akcionog plana koji je usvojila Vlada Srbije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis