Biznis vesti

Mali i Damjanović dogovorili se oko dugovanja Instituta "Dr Simo Milošević"

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2023

-

15:45

Mali i Damjanović dogovorili se oko dugovanja Instituta "Dr Simo Milošević"
Mali i Damjanović dogovorili se oko dugovanja Instituta "Dr Simo Milošević" - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali i ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović dogovorili su danas u Beogradu da se budućim sporazumima između dve zemlje reše problemi u vezi sa dugovanjem Instituta "Dr Simo Milošević" u Igalu od 7,4 miliona evra ka Jugobanci u stečaju, kao i dugovanje Srbije ka Crnoj Gori u iznosu od 1,3 miliona evra za staru deviznu štednju.

Mali je razgovarao sa ministrom finansija Crne Gore o unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje i rešavanju, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Mali i Damjanović su razgovarali o važnim projektima koji se sprovode, a jedna od tema je bilo i planirano uvođenje elektronskih faktura u Crnoj Gori.

S obzirom na iskustvo Srbije u uvođenju e-faktura, dogovoreno je da će stručnjaci Ministarstva finansija pomoći Crnoj Gori u prenošenju znanja i iskustva, a u narednim nedeljama biće potpisan i ugovor u cilju implementacije sistema e-faktura u crnogorski fiskalni sistem. 

Mali je istakao da je reč o reformskom procesu koji će pomoći Crnoj Gori da bude fiskalno stabilna i najavio da se u Srbiji trenutno radi na e-otpremnicama i e-akcizama.

Kako je naglasio, zajedno sa sistemima e-fiskalizacije i e-faktura, koji već funkcionišu, time će biti zaokružen jedan važan proces. 

On je dodao da sistem e-faktura trenutno koristi 216.592 subjekta, a od početka korišćenja sistema do danas razmenjeno je više od 75 miliona elektronskih faktura. 

Razgovor o višedecenijskom sporu

Sagovornici su razgovarali i o rešavanju problema u vezi sa dugovanjem Instituta "Dr Simo Milošević" u iznosu od 7,4 miliona evra ka Jugobanci u stečaju, odnosno ka Agenciji za osiguranje depozita Srbije, koja je preuzela potraživanja nakon što je Jugobanka otišla u stečaj.

Reč je o višedecenijskom sporu, koji u najkraćem periodu mora da se reši, saglasili su se sagovornici. 

Oni su istakli da je potrebno trajno rešenje kako bi se očuvala ova važna zdravstveno - turistička institucija, i dogovorili dalje proceduralne i pravne korake, koji će, između ostalog, podrazumevati i određenu vrstu sporazuma. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

 

Istovremeno, Republika Srbija ima dugovanja ka Crnoj Gori u iznosu od 1,3 miliona evra za staru deviznu štednju, tako da su se Mali i Damjanović složili da će budućim sporazumom i to biti rešeno.

Ministri su se saglasili da je važno da se Institut sačuva i da dobro funkcioniše, te da će postojeći problem biti rešen na uzajamno prihvatljiv način.

Na kraju sastanka, Mali i Damjanović su zaključili da ima prostora za dalje unapređenje ekonomske saradnje, a sve u svrhu boljeg kvaliteta života građana dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Ministarstvo finansija Crne Gore saopštilo je da su ministar Damjanović i državni sekretar Ilija Vukčević razgovarali sa ministrom finansija Srbije Malim i njegovim saradnicima, između ostalog, o rešavanju složene situacije u kojoj se nalazi Institut "Dr Simo Milošević" usled visoke zaduženosti, između ostalog, i prema Jugobanci AD u stečaju, odnosno nadležnoj Agenciji Republike Srbije.

"Imajući u vidu da se radi o pravosnažnoj sudskoj presudi koja je izvršna, i koja je obaveza države Crne Gore, razgovarano je o modelu izmirenja duga po pomenutoj sudskoj presudi, uz istovremeno rešavanje pitanja neizmirene obaveze Republike Srbije prema Crnoj Gori za
staru deviznu štednju.

Dogovoreno je da se, kako bi se izbegla eventualna blokada Instituta, a time i gotovo izvestan stečaj, u najkraćem mogućem roku između dve vlade dogovori način i dinamika rešavanja ova dva pitanja", navodi se u saopštenju.

Time se umanjuju ukupne obaveze Instituta i otklanja najveća pretnja uvođenja stečaja, kažu u tom ministarstvu.

Takođe je razgovarano o mogućnosti dugoročne saradnje Instituta "Dr Simo Milošević" sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje Republike Srbije u smislu korišćenja usluga Institituta od strane zdravstvenih osiguranika iz te zemlje, imajući u vidu iskustva saradnje iz ranijeg perioda i činjenicu da je Institut svoje najbolje poslovne rezultate imao dok je na snazi
bio ugovor sa Republikom Srbijom.

Na sastanku je usaglašen nacrt Sporazuma o donaciji sistema E-faktura Republike Srbije, koji će biti predložen vladama dve zemlje, i koji predstavlja osnov za uvođenje ovog sistema u Crnu Goru, navodi Ministarstvo finansija Crne Gore.

Kako kažu, to će radikalno poboljšati ekonomske aktivnosti unutar Crne Gore na način da će se sistemom e-fakture ubrzati robno-novčani tokovi unutar privrede Crne Gore, u dobrom delu suzbiti postojeći nivo sive ekonomije i rešiti veliki problemi povraćaja PDV-a koje imaju crnogorske kompanije.
 

Komentari (0)

Biznis