Nekretnine

Gde u Beogradu je cena kvadrata ispod 2.000 evra: Nekoliko lokacija na raspolaganju kupcima "povoljnijih opcija"

Komentari

Autor: Lj.G.

30/07/2023

-

10:04

Gde u Beogradu je cena kvadrata ispod 2.000 evra: Nekoliko lokacija na raspolaganju kupcima "povoljnijih opcija"
Gde u Beogradu je cena kvadrata ispod 2.000 evra: Nekoliko lokacija na raspolaganju kupcima "povoljnijih opcija" - Copyright Pixabay, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na tržištu nekretnina trenutno je peirod stagnacije, a stručnjaci smatraju da do kraja godine neće doći ni do prevelikog pada cene kvadrata, ali ni do rasta. Periferija Beograda uvek je važila za jeftinije rešenje pri kupovini stanova, a iako su i tu cene značajno skuplje nego pre nekoliko godina, obodi grada su danas praktično jedina mesta gde se mogu naći nekretnine ispod 2.000 evra po kvadratu i to i u starogradnji i u novogradnji. Cene kvadrata na obodima i na daljoj periferiji se tu nisu mnogo menjale ove godine, dok je prošle godine zabeleženo poskupljenje kvadrata u proseku 10 odsto.

Najatraktivnije lokacije za kupovinu stanova na periferiji su Mirijevo, Surčin, udaljeniji delovi Voždovca i Krnjača. I tražnja za stanovima u Surčinu je posle dobijanja kandidature za Ekspo 2027 i planova o izgradnji nacionalnog stadiona u nekim momentima eksplodorala jer se očekuje rast cena kvadrata u tom delu Beograda, kaže za Euronews Srbija izvršni direktor agencije City Expert Miloš Mitić.

U Surčinu su cene kvadrata od 1.500 do 1.700 evra u novogradnji, dok su stanovi u starogradnji u ovom trenutku jeftiniji od 100 do 200 evra. Kvadrat u udaljenijim delovima Surčina je za 200 evra jeftiniji od proseka. Prema rečima Mitića, u poslednje vreme rasprodat je relativno brzo veći broj stanova u Surčinu u okviru kvalitetnog projekta, a očekuje se još jedan u tom delu. 

Popularno Mirijevo, ali i Krnjača i Borča 

Osim Surčina, vrlo popularno je i Mirijevo, gde ima dosta i novogradnje iako se to naselje već duže vreme gradi. Međutim, u tom delu i dalje ima prostora za gradnju novih zgrada. 

U Mirijevu se cena kvadrata u novogradnji kreće od 1.600 do 1.850 evra, u zavisnosti od materijala zgrade i dodatnih sadržaja u zgradama, dok je kvadrat jeftiniji oko 100 evra u starogradnji. 

"Krnjača i Borča su takođe jako popularne opštine zbog jeftinog kvadrata. U Krnjači se kvadrat kreće od 1.500 do 1.600 evra u novogradnji koja je bliža Pančevačkom mostu, dok se u Borči, koja sada ima svu potrebnu infrastrukturu, kvadrat kreće od 1.500 do 1.600, nekada i 1.650 evra", rekao je Mitić. 

On kaže da je kvadrat na lokacijama bliže gradu skuplji u zavisnosti od opštine do opštine, tako da se kreće od 2.200 evra pa naviše. 

"Ako pričamo o obodima grada, to su kreditni kupci, a njih je najviše pogodila trentuna ekonomska situacija zbog euribora i rasta kamatnih stopa tako da je tu najviše opala tražnja jer se oni uglavnom finansiraju iz stambenih kredita", rekao je Mitić. 

Povodom istraživanja koje je nedavno objavljeno na portalu Nekretnine.rs da je u Beogradu najveći pad cene kvadrata od 7,7 odsto zabeležen na opštini Palilula, a da je kvadrat na Novom Beogradu jeftiniji 2,27 odsto, i na pitanje od čega zavisi da li će u nekom delu grada doći do pada cene kvadrata, Procenitelj za nekretnine Milić Đoković kaže za Euronews Srbija da je u opštini Palilula cena kvadrata pala jer je uzeta u obzir upravo leva strana Palilule.

"To su Borča i Krnjača. U proleće tamo nije baš prijatno, od raznih poplava, komaraca i pada potražnja za stanovima u tom delu. Zato statistika pokazuje da pada cena na Palilili. Međutim, cena starije gradnje na Paliluli je skočila 12 odsto. Cena novogradnje je pala, cena starogradnje je skočila", rekao je Đoković.

On je rekao i da se tržište nekretnina u Srbiji se stabilizuje, ali cene nekretnina ne padaju.

"Ponuda polako zadovoljava tražnju budući da je još uvek više kupaca nego nekretnina. Najnoviji podaci sa tržišta nekretnina pokazuju stagnaciju ili manji pad cene kvadrata u nekim gradovima u Srbiji. Stručnjaci kažu da se tržište polako stabilizuje. Najviše para za novi stan i dalje treba izdvojiti u Beogradu i Novom Sadu. U Nišu je kvadrat jeftiniji, a poslednjih meseci cene stagniraju jer je ponuda, kažu pojedini stručnjaci, zadovoljila potražnju", kaže Đoković.

Kolike su cene kvadrata u drugim naseljima 

U Višnjičkoj banji je cena kvadrata oko 1.600 u novogradnji, dok je za delove tog naselja koji su bliže gradu potrebno izdvojiti od 1.800 i 1.900 evra u nekim premijum standard zgradama. 

U Železniku i daljim delovima Žarkova kvadrat se kreće između 1.700 i 1.800 evra. 

"Železnik je jeftiniji, cena kvadrata se kreće na nivou Mirijeva. Ako je u Mirijevu u proseku 1.700 i 1.800 evra, u Železniku je od 100 do 200 eva niža cena kvadrata u zavisnosti od zgrade, materijala i dodatnih sadržaja", naveo je Mitić. 

U Rakovici kvadrat u novogradnji može da se nađe od 1.800 do 1.900 evra. 

"Kvadrat u Batajnica je u ekspanziji poslednjih par godina i tamo cene idu čak i do 1.800 evra, dok je prosek malo manji od toga", rekao je Mitić. 

Kvadrat stana u daljim delovima Voždovac je oko 1.900, a u Jajincima između 1.700 i 1.800 evra plus PDV. 

"Sama lokacija ograničava cenu kvadrata"

Mitić je rekao da je u ovoj godini zabeležen pad broja kupopodajnih ugovora od 20 do 25 odsto. 

"Ove godine su cene manje više stagnaciji, rast je bio prošle godine i pre toga, tako da je u proseku kvadrat poskupeo za 10 odsto u prošloj godini u odnosu na period pre toga. U ovoj godini je stagnacija, postoje izuzeci gde su određene zgrade skuplje i iznad proseka tržišnih  vrednosti, ali rekao bih da ove godine cene kvadrata na obodu grada nisu rasle", navodi Mitić. 

Na cenu kvadrata utiče i može generalno da je podigne izgled zgrade, izbor materijala, fasada, neki dodatni sadržaj, a Mitić objašnjava da na cenu kvadrata utiče i to da li ima prodavnica oko zgrade i da li ima bazen. 

profimedia

 

"Neki popularni kondominijumi sadrže sve to, pa im to znatno uvećava cenu. Zavisi i od poziciji na kojoj se nalazi. Možemo da gledamo na Mirijevo kao deo Zvezdare, a onda se sagledava Mirijevo na novu mikrolokacije, gde se nalazi zgrada, da li ima vrtić, školu, prodavnicu, sve ono što je potrebno za neke dnevne aktivnosti. To dodatno diže vrednost same zgrade, sve su to neki faktori koji kada se pogledaju zbirno, utiču dosta na cenu", rekao je Mitić i dodao da se na perifireji grade uglavnom zgrade do šest spratova. 

Pojasnio je da sama lokacija ograničava cenu kvadrata, a da u istoj zgradi ni svi stanovi nemaju istu cenu. 

"Mislim da će do kraja godine tržište da ostane u stagnaciji, neće doći ni do prevelikog pada, ali neće doći ni do rasta. S obzirom na to da je tražnja u padu neko vreme očekujem neku stagnaciju u cenama, čak i neki blagi pad u toku ove godine i da sledeće godine krene polako neki oporavak privrede pa samim tim će kao sekundardni efekat da se desi i rast tražnje za nekretninama, da kriva počne da se oporavlja od proleća naredne godine i da euribor polako ulazi u fazu stagnacije", zaključio je Mitić. 

 

Komentari (0)

Biznis