Novac

NBS uvela novi način instant plaćanja - kupovina u internet prodavnicama uz klik na mobilnom telefonu

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2022

-

23:46

NBS uvela novi način instant plaćanja - kupovina u internet prodavnicama uz klik na mobilnom telefonu
NBS uvela novi način instant plaćanja - kupovina u internet prodavnicama uz klik na mobilnom telefonu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Narodna banka Srbije (NBS) je sa bankama učesnicama u IPS sistemu razvila novi način plaćanja na internetu takozvani dip link (deep link) tehnologiju koja predstavlja unapređenje postojećeg instant plaćanja i gde korisnici pored skeniranja QR koda mogu da plate na klik, izjavio je za TV Tanjug savetnik za poslovnu podršku i razvoj novih servisa u Sektoru za platni sistem NBS Aleksandar Stanojević.

Prema njegovim rečima, ovaj servis je pre svega namenjen za plaćanje kada korisnik odnosno platilac pristupa veb šopu trgovca kroz isti uređaj sa koga treba da plati, a to je najčešće mobilni telefon.

"Korisnici kada kupuju na veb šopu trgovca odnosno internet prodajnom mestu preko mobilnog telefona, treba da znaju da u trenutku kada žele da plate proizvod izaberu instant plaćanje kao način plaćanja i tada će im se ponuditi opcija da izaberu preko koje banke plaćaju. Kada izaberu banku, njihova aplikacija mobilnog bankarstva će se aktivirati, a oni će kasnije izvršiti autoidentifikaciju prema svojoj banci, unosom PIN-a, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica i platiti na isti način kao da plaćaju u nekom drugom prodajnom mestu", objasnio je Stanojević.

Kada je reč o bezbednosti, istakao je da je ova tehnologija potpuno bezbedna i naveo da instant plaćanje na internetu ne zahteva unošenje podataka kao prilikom plaćanja platnim karticama.

"Ne unose se nikakvi podaci o kartici ni o platiocu, tako da je ono potpuno bezbedno i nema mogućnosti kasnijih zloupotreba podataka. Za očekivati je da će zato instant plaćanje povećati broj bezgotovinskih plaćanja na internetu", naveo je Stanojević.

Osam banaka omogućilo novu uslugu

Objasnio je da je za ovakvo plaćanje osim pametnog telefona neophodno imati i aplikaciju mobilnog bankarstva banke i da je trenutno osam banaka izdavalaca implementiralo dip link tehnologiju u svoje mobilne aplikacije, dok su ostale banke u procesu implementacije.

Kao važno je naveo i to da među trgovcima koji su instalirali dip link tehnologiju za instant plaćanje postoje i mali trgovci što, prema njegovoj oceni, pokazuje da je trgovcima veoma jednostavno implementirati instant plaćanje i dip link tehnologiju, te da će to doprineti povećanju broja bezgotovinskih plaćanja na interenetu. Stanojević je ukazao da Narodna banka Srbije stalno radi na razvoju novih servisa, da će to i nastaviti.

profimedia

 

"Stalno smo u komunikaciji sa bankama i posmatranjem tržišta uočavamo šta je neophodno razviti, jer instant plaćanje pre svega želimo da popunimo sve praznine koje sada postoje i da se bezgotovinska plaćanja uvedu na prodajna mesta u kojima ih nema", rekao je Stanojević.

Odgovarajući na pitanje koliko se u Srbiji koristi plaćanje preko interneta, naveo je da je trenutno kupovina na internetu jedan od najvažnijih segmenata prodaje ili kupovine, pre svega zbog kovida te da internet trgovina doživljava svoj rast i da se posebno povećava broj bezgotovinskih transakcija na internetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis