Novac

Kolike su plate po sektorima - zarade najviše porasle programerima, a najniža primanja imaju konobari

Komentari

Autor: Zlatica Radović

30/03/2022

-

15:48

Kolike su plate po sektorima - zarade najviše porasle programerima, a najniža primanja imaju konobari
Kolike su plate po sektorima - zarade najviše porasle programerima, a najniža primanja imaju konobari - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Statistika kaže da su u januaru ove godine u proseku svi zaposleni u Srbiji zaradili oko 12,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Mnogi, međutim, nisu videli ovo povećanje na svojim računima ili je ono bilo značajno manje, jer je u pitanju prosečna zarada. Ipak, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bilo je i onih kojima su plate porasle duplo više od proseka. 

Prvi na spisku onih kojima primanja rastu su programeri čije su mesečne zarade porasle za 32,2 odsto i sada prosek iznosi 234.140 dinara. Oni su u januaru u proseku zaradili 57.000 dinara više u odnosu na isti mesec prošle godine. Drugi na listi, zaposleni u kinematoghrafiji zarađuju upola manje, u proseku oko 105.983 dinara, ali su njihove plate nominalno veće za oko 28 odsto.

U vrhu po rastu zarada su i zaposleni u upravljanju otpadom, sa povišicom od 26,3 odsto na 69. 921 dinara, dok su na četvrtom mestu po rastu zarada zaposleni u sektoru kockanja i klađenja sa 24 odsto. Oni su sa povišicom u proseku zaradili 63.627 dinara. Peti po visini povišice su stručnjaci angažovani u naučnim i tehničkim delatnostima kojima je plata veća za 22,7 odsto u odnosu na period pre godinu dana.

[1:40 PM] Tijana Krnjaić

Plate su rasle i u trgovini i to 13 odsto, a dvocifreno povećanje zabeleženo je u ribarstvu rudarstvu, proizvodnji hemikalija, guma i električne opreme, u delatnosti uklanjanja otpada, kao i u sektoru sportskih, zabavnih i rekreativnih delatnosti.

Ko zarađuje najviše?

Apsolutni rekorderi po mesečnim primanjima su programeri. Zaposleni u ovoj delatnosti do sada su bili u rangu sa platama sa pilotima, naftašima i zaposlenima u duvanskoj industriji, ali su se poslednjih meseci značajno "odlepili" od svih ostalih delatnosti i preuzeli apsolutni primat po visini primanja, koje je za oko 70.000 veće od drugoplasiranih pilota, odnosno od proseka plata zaposlenih u vazdušnom saobraćaju koji iznosi 165.945 dinara.

Prosečan srpski programer ima između 27 i 35 godina, više od pet godina radnog iskustva, živi u Beogradu i radi za stranu IT kompaniju. To je pokazalo istraživanje "Puls srpske IT zajednice" koje je sproveo sajt za zapošljavanje IT kandidata HelloWorld.rs, i realizovano je u periodu od jula do septembra prošle godine.

Iz godine u godinu IT tržište rada je u sve većoj ekspanziji, a čak ni pandemija koronavirusa nije uspela da ga poljulja. Zbog specifičnosti i obima posla, ponuda radnih mesta raste velikom brzinom. U prethodnoj godini došlo je do porasta broja radnih mesta u odnosu na 2020. godinu za čak 65 odsto.

profimedia

 

"Na našem sajtu je tokom 2021. IT stručnjacima na raspolaganju bilo oko 11.500 pozicija u odnosu na nešto manje od 7.000 raspisanih oglasa 2020 godine. Ponudu poslova prati i povećan broj prijavljenih kandidata i on je u prethodnoj godini porastao za 25 odsto u odnosu na 2020. Uprkos ovom trendu i dalje postoji deficit IT kandidata na domaćem tržištu rada", kaže Marko Vučetić sa portala HelloWorld.rs. 

U delatnosti naučnog istraživanja i razvoja prosek plata u januaru je bio 143.938 dinara, dok su na četvrtom mestu radnici angažovani na poslovina eksploatacije sirovina nafte sa 139.235 dinara. Na petom mestu su upravljačke delatnosti sa prosečnom zaradom od 123.123 dinara.

U duvanskoj industriji je prosečna plata 110.109 dinara, a više od 100.000 dinara u proseku zarađuju i zaposleni u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda, telekomunikacija, informacionih uslužnih delatnosti, osiguranju i finansijskim uslugama.

Svaki drugi prima manje od 53.327 dinara

Prosečna neto plata u Srbiji u svim sektorima iznosila je 70.920 dinara u januaru ove godine. U proteklih godinu dana prosečna neto zarada nominalno je veća za 12,4 odsto, a realno za 3,9 odsto. Razlika između ova dva procenta je što je prvi rast same zarade, dok je u drugom, nižem iznosu povećanja ukalkulisan i rast cena, odnosno na osnovu njega se vidi koliko zaista plata više vredi.

Republički zavod za statistiku je objavio da je januarska prosečna bruto zarada iznosila 97.877 dinara. U odnosu na decembar prošle godine, prosečna neto zarada je u januaru nominalno bila manja za 5,0 procenata, a realno za 5,8 odsto, dok je bruto plata bila manja za 4,2 odsto nominalno i za 5,0 odsto realno.

profimedia

 

Medijalna neto zarada je u januaru bila 53.327 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa. U odnosu na isti mesec prethodne godine, januarska medijalna neto zarada je nominalno porasla za 11,1 odsto, a realno za 2,7 procenata, dok je u poređenju s decembrom nominalno ostala na istom nivou, a realno je opala za 0,8 odsto.

Konobari zarađuju pet puta manje od programera

Najniža mesečna primanja od 40.286 dinara imaju konobari i ostali zaposleni u delatnostima pripremanja i posluživanja hrane i pića. Posle njih su najmanje plaćeni radnici angažovani na poslovima koji se vode kao ostale lične uslužne delatnosti gde je prosek plate 40.433 dinara. Sektor prerade drveta i plute, slame i pruća je treći na spisku najnižih zarada sa 40.884 dinara.

profimedia

 

Na četvtrom mestu su zaposleni u turističkim agencijama sa prosečnim primanjima od 42.819 dinara, a na petom radnici u tekstilnoj industriji sa prosekom od 43.592 dinara.

Komentari (0)

Biznis