Novac

Vlada Austrije predstavila paket mera za pomoć građanima: Sa 6 milijardi evra protiv drastičnog poskupljenja

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2022

-

10:11

Vlada Austrije predstavila paket mera za pomoć građanima: Sa 6 milijardi evra protiv drastičnog poskupljenja
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Austrije predstavila je danas paket mera, u vrednosti od šest milijardi evra, kojim želi da pomogne građanima u suočavanju sa drastičnim rastom cena.

"Obim mera je ogroman. To nije preterivanje, već činjenica”, poručio je kancelar Karl Nehamer na konferenciji za štampu.

Paket sadrži kratkoročne mere, kojim se građani žele odmah rasteretiti i dugoročne, strukturalne promene. Vicekancelar Verner Kogler je kazao da dalje poreske reforme neće biti potrebne, pošto je ukinuta takozvana hladna progresija.

Nauka je prepoznala hladnu progresiju kao tiho povećanje poreza, koje nikada nije demokratski odobreno, odnosno, kako se objašnjava, svake godine se dobija nešto veća plata, ali se istovremeno plaća i više poreza.

Produžena zabrana izbacivanja stanara

Paket predviđa da će od oktobra biti isplaćen takozvani klima bonus u visini od 500 evra za sve građane - od toga 250 evra za odrasle i 250 evra bonus za sve odrasle, a za decu polovina. Penzioneri sa niskim penzijama dobiće dodatnih 300 evra.

Porodice će dobiti 180 evra po detetu kao jednokratnu pomoć uz dečiji dodatak u avgustu, kao pomoć pred početak nove školske godine.

Unsplash

 

Povećani porodični bonus (2.000 evra) i povećanje dečijeg dodatka (550 evra) biće isplaćeni još u ovoj, a ne, kako je bilo planirano, početkom naredne godine. Takođe, biće produžena i mera zabrane izbacivanja stanara iz stana.

Preduzeća će dobiti kompenzaciju za cenu struje, a kompanije koje se bave energetski intenzivnom proizvodnom dobijaće direktne dodatke.

Socijalna davanja - pare za negu, socijalnu pomoć, dečiji dodatak... će biti godišnje valorizovana I prilagođavana stopi inflacije, a planirano je i smanjenje troškova na platu. Pored toga na oktobar, umesto kao što bilo planirano za juli, pomera se primena takozvanog poreza na CO2.

Ako se i ove dugoročne mere uzmu u obzir vrednost celog paketa je oko 30 milijardi evra. Nehamer je kazao da je ukidanje hladne progresije istorijska mera, jer je time osigurano da novac ostaje građanima čak i ako troškovi budu dalje rasli.

"Namera Vlade da vrati pare koje je inflacija pojela"

Istakao je da je namera vlade da ovim merama građanima vrati pare koje im je inflacija pojela.

Kogler je rekao da se svet suočava prekretnicom u kojoj je potrebno siromašnima pomoći i boriti se protiv uzroka inflacije.

On je podvukao da je svet suočen sa "fosilnom inflacijom", zbog čega je dugoročno neophodno odustati od fosilnih energenata.

Kogler se usprotivio smanjenju poreza na naftne derivate, jer, kaže, nije sigurno da li bi koncerni preneli to smanjenje na potrošače, kao što se vidi na primeru Nemačke.

Unsplash

 

Ministar finansija Magnus Bruner objasnio je da Austrija kao mala privreda ne može posledice rastuće inflacije sama rešiti. On je kazao da je pitanje fer odnosa da se ukine hladna progresija i da država više od toga ne profitira. On je objasnio da će se sprovesti promena sistema, a da će paket mera biti finansiran dodatnim prihodima od PDV-a.

Jedna trećina će se finansirati samostalno kroz povećanu potrošnju, uveren je Bruner.

Ministar za socijalna pitanja Johanes Rauh naglasio je da su poskupljenja stigla "do novčanika Austrijanaca".

On je kazao da su gotovo svi građani pogođeni, i da paket mera predstavlja brzu i održivu pomoć za sve kojima je potrebna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis