Privreda

Korejski investitori: Srbija je jedna od najboljih destinacija za ulaganje u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2022

-

13:14

Korejski investitori: Srbija je jedna od najboljih destinacija za ulaganje u Evropi
Korejski investitori: Srbija je jedna od najboljih destinacija za ulaganje u Evropi - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je jedna od najboljih destinacija za ulaganja u Evropi zbog stimulacija koje daje država, infrastrukture i odlične radne snage, rekao je danas direktor Korejske agencije za promociju trgovine i investicije (KOTRA) Kisang Hvang. On je na trećem investicionom forumu koji ova agencija organizuje sa Ambasadom Koreje u Beogradu, Privrednom komorom Srbije i korejskom Nacionalnom agencijom za informisanje, naveo da se kroz učešće predstavnika institucija i privrede Srbije i Crne Gore, kao i korejskih kompanija očekuje još bolje povezivanje ekonomija ovih zemalja.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović za Tanjug je naveo da se dosta očekuje od poslovnih sastanaka koji se održavaju na kraju foruma, a planirano je da ih bude oko 80.

Dva prethodna foruma su, prema njegovim rečima, pokazala da su korejski partneri izuzetno zainteresovani za Srbiju i Zapadni Balkan i da su se u poslednjih 10 godina ozbiljno pokrenuli kada je reč o investicijama u Srbiji.

"Mi smo za njih danas atraktivniji nego pre tog perioda. Saradnja sa Korejom je izuzetno važna jer su oni četvrta azijska ekonomija, deseta ekonomija sveta i sedmi najveći izvoznik na svetu", rekao je Vesović.

Dodao je da je Koreja svojim primerom pokazala kako jedna mala i nerazvijena zemlja može da postane tehnološki gigant.

Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije i Koreje, kaže, da je ona lane iznosila oko pola milijarde dolara, a u prvih šest meseci ove godine zabeležen je i rast izvoza iz Srbije i uvoza iz Koreje, pa je ukupna razmena iznosila 300 miliona dolara.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Investicije iz Koreje su premašile sto miliona dolara i veoma važne kompanije iz automobilske industrije su već prisutne u Srbiji. Postoje i najave za dolazak nekih drugih kompanije, a ono što je nama bitno jeste tehnološka saradnja, saradnja u oblasti energetike i naravno tema koja će se sve češće otvarati, a to je energetska sigurnost i korišćenje nuklearne energije", rekao je Vesović za Tanjug.

Prema njegovim rečima Koreja ima jaku prerađivačku industriju, veliki je uvoznik proizvoda od bakra iz Srbije ali i kukuruza. Dodao je da će jedna od važnih tema foruma biti proizvodnja hrane i mogućnost distribucije hrane na korejsko tržište. Predstavnici korejskih firmi iz ovog sektora su prisutni na forumu, a osim njih učestvuju i najznačajnije kompanije iz oblasti informacionih tehnologija, digitalizacije i digitalne transformacije, ali i energetike, solarnih panela, obnovljivih izvora energije.

Srbija nova investiciona destinacija

Korejski ambasador Ðeng Li je istakao da je Srbija za Koreju nova investiciona destinacija i istakao da su njegova prva dva zadatka da bude više trgovine između dve zemlje i da se poveća broj korejskih kompanija u Srbiji.

Naveo je i da su korejske investicije u Srbiji vredne 170 miliona evra.

Li je za Tanjug izjavio da nekoliko korejskih kompanija koje rade u Srbiji zapošljavaju oko 10.000 radnika.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Naša ideja je da dodatno predstavljamo Srbiju kao investicionu destinaciju i da što više korejskih kompanija u budućnosti otvori svoja predstavništva u Srbiji", rekao je Li.

Dodao je da korejske kompanije koje posluju ovde, uglavnom rade u auto-industriji a namera je da se to pojača, kao i da se predstave i druge oblasti.

Glavne teme današnjeg skupa su digitalizacija, energetika, a posebno obnovljivi izvori energije kao i mogućnosti novih investicija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis