Privreda

Mali se sastao sa investitorima iz Evrope i SAD zainteresovanim za ulaganja u Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2023

-

15:49

Mali se sastao sa investitorima iz Evrope i SAD zainteresovanim za ulaganja u Srbiju
Siniša Mali sastao se danas sa predstavnicima Bank of America i investitorima - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Palati Srbija sa predstavnicima Bank of America i više od 10 investitora iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, koji su zainteresovani za ulaganje u Srbiju i region. Tema sastanka je bila atraktivnost Srbije za ulaganje, i u tom smislu stabilnost javnih finansija, pozicija Srbije u kontekstu aktuelnih geopolitičkih dešavanja i put Srbije ka Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Investitore su dodatno zanimala i planirana ulaganja u energetiku, delovanje Srbije na međunarodnom tržištu kapitala i dostizanje investicionog rejtinga, a sagovornici su razgovarali i o inicijativi Otvoreni Balkan, koja podrazumeva region bez granica i doprinosi rastu celog regiona.
Kada je reč o atraktivnosti Srbije za ulaganje, Mali je rekao da je prošle godine Srbija imala rekordnih 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija, kao i da oko 60 odsto ukupnih stranih investicija u regionu dolazi upravo u Srbiju. 

Istakao je da je Vlada odlučna u cilju da ulaže velika sredstva u javne investicije, tako da se trenutno gradi čak 10 auto-puteva, što dodatno utiče na atraktivnost zemlje. Mali je investitorima predstavio stanje srpskih javnih finansija i istakao da je Srbija u potpunosti stabilna, uprkos izazovima i da je u poslednjih nekoliko godina postala atraktivna investiciona destinacija. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Rekao je i da je Srbija u prošloj godini zabeležila rast BDP-a od 2,3 odsto i naglasio da je u vremenima krize, u poslednjih nekoliko godina, kumulativno bila jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi.

Mali je dodao i da je u apsolutnom iznosu prošle godine BDP iznosio rekordnih 60 milijardi evra, kao i da se ove godine očekuje 68 milijardi evra. Naveo je i da je ta brojka 2012. godine bila upola manja, odnosno da je BDP u apsolutnom iznosu bio 33 milijarde evra.

Prema njegovim rečima, srpska ekonomija raste i otporna je, a pre pandemije korona virusa nekoliko godina zaredom Srbija je imala suficit u budžetu i dovljno prostora da se pomogne privredi i građanima paketom od čak devet milijardi evra. Na taj način, istakao je Mali, sačuvana su radna mesta, a nezaposlenost je trenutno na istorijskom minimumu. Takođe, naglasio je i da Srbija pripada Evropskoj uniji i da od toga može da ima koristi ceo region.

Preporuka za vas

Privreda se oporavlja, industrijska proizvodnja u aprilu veća za 33 odsto nego lane
Mali: Deo garatne šeme DFC od 400 miliona dolara biće dostupan privrednicima do kraja godine

Komentari (0)

Biznis