Briselske vesti

Šolc: EU da utvrdi brzinu integracije Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2023

-

11:36

Šolc: EU da utvrdi brzinu integracije Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije
Tanjug/AP/Natacha Pisarenko - Copyright Tanjug/AP/Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je jutros, dolazeći na samit EU u Briselu, da Unija treba da utvrdi brzinu kojom bi se zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija i Gruzija približavale Uniji.

Prema rečima nemačkog kancelara, integracija ovih zemalja u EU treba da bude uspešna, ali to podrazumeva da ove zemlje ispune kriterijume kao što su vladavina prava, demokratski i ekonomski uslovi.

EU je dala perspektivu svim ovim zemljama i sada treba da utvrdi koji je put približavanja.

"Ovo važi za sve zemlje i sve zemlje prave napore. Ali ne smemo da dozvolimo da se ponovi istorija“, naglasio je on dodajući da je pre 20 godine u Solunu EU dala obećanje zemljama Zapadnog Balkana i da su "svi mislili da će ove zemlje biti članice u periodu od dve do osam godina, ali 20 godina kasnije to se nije desilo".

Sada je ključno, kako kaže Šolc, da Unija definiše svoja obećanja. "Sada treba da budemo veoma jasni o brzini integracije i mi sami između nas da razjasnimo naše lične odluke“, naveo je Šolc.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Jagodinac

14.02.2023 11:56

U Moldaviji je legitimnim izborima sada pobedila ubedljivo Pro-Zapadna orijentacija. Tu nema šta. To što Rusi i tamo gura nihove ljude na ulice (kao i kod nas i u Crnoj Gori, Republici Srpskoj...) to je taj bolesni Ruski sistem. Nikad više neće proći te nihove KGB gurke i ideje. Rusi su pročitani svuda u svetu. Na svim frontovima su gubitnici. Tačka.

Evropa