Region

Dodik: Srpska je za produženje mandata misiji Altea i za objektivan pristup

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

17:38

Dodik: Srpska je za produženje mandata misiji Altea i za objektivan pristup
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Republika Srpska je za produženje mandata Altei, ali i protiv proširenja opsega mandata koji bi eventualno bio pod pritiskom muslimana dat toj Altei, izjavio je predsednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da ne očekuje da general iz Mađarske, ako ta zemlja preuzme komandu nad Euforom, bude navijački nastrojen prema Srpskoj, koju samo interesuje objektivan pristup.

Nakon što su bošnjački političari počeli da se protive tome da Mađarska preuzme komandu nad Euforom, Dodik je izjavio da je iz toga jasno da muslimani smatraju da svako ko dođe treba da isključivo bude njihov i da oni upravljaju time, a ne neko drugi.

"Јa sam dao podršku Altei da vrši svoj jasno propisan mandat. I dok je bio austrijski komandant tih jedinica imali smo sasvim objektivan pristup. Kada je u Sarajevu bila euforija o tome da će početi rat, Eufor je pre godinu dana izašao sa tvrdnjom da je BiH bezbedna i da se ne vide izazovi koji bi mogli da ugroze mir", istakao je Dodik, koji boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Budimpešti.

Dodik je poručio da "Srpska nije protiv toga ko je na čelu Eufora, ali je uvek protiv proširenja mandata".

"Njihovo je da uspostave mir na način da razgraniče eventualno sukobljene strane, mada se niko ne sukobljava. To je ono što se i očekuje, ništa drugo", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa