Region

Apelacioni sud potvrdio: Do Kvon će biti izručen Južnoj Koreji

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2024

-

16:23

Apelacioni sud potvrdio: Do Kvon će biti izručen Južnoj Koreji
Apelacioni sud potvrdio: Do Kvon će biti izručen Južnoj Koreji - Copyright Tanjug AP/Risto Bozovic, File

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je odluku podgoričkog Višeg suda o izručenju Do Kvona, poznatijeg kao "kralja kriptovaluta" Južnoj Koreji, Viši sud je odluku o izručenju Do Kvona Južnoj Koreji doneo 6. marta.

Kako je saopšteno iz Apelacionog suda, izručenje Do Kvona Južnoj Koreji je dozvoljeno po skraćenom postupku.

Južna Koreja Do Kvona traži zbog više krivičnih dela, dok je odbijeno izručenje okrivljenog u skraćenom postupku po molbi SAD.

Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, Veće Apelacionog suda je ocenilo da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da je zamolnica Republike Južne Koreje po redosledu prispeća stigla pre zamolnice SAD, pa je pravilnom ocenom ovog i drugih kriterijuma, koji se primenjuje u slučaju kada izručenje istog lica traži više država, doneo odluku kojom je dozvolio izručenje okrivljenog Do Kvona Južnoj Koreji.

Rešenje Apelacionog suda sa potpunijim obrazloženjem biće objavljeno na internet stranici ovog suda.

Crna Gora izručila saradnika Do Kvona Južnoj Koreji

Prethodno je Crna Gora izručila Južnoj Koreji Hon Čang Jona, saradnika Hjeonga Do Kvona, koji su uhapšeni početkom prošle godine sa falsifikovanim dokumentima na podgoričkom aerodromu.

Čank Jon je izručen po poternici koju je za njim raspisao Seul.

On je, inače, poslovni partner međunarodnog begunca i takozvanog "kralja kriptovaluta" Do Kvona.

Prema navodima iz policije, prenosi portal RTCG, obojica osu zbog falsifikovanih dokumenata kažnjeni sa po četiri meseca zatvora.

Prinstscreen YouTube/Coinage

Hjeong Do Kvon

"J.C.H. je od službenika NCB Interpol Podgorica i Posebne jedinice policije danas predat nadležnim pravosudnim i policijskim organima Južne Koreje, radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela koje se odnose na prevaru u finansijsko investicionim uslugama, ulaganjima i tržištu kapitala za koje je zaprećena doživotna kazna zatvora u Južnoj Koreji", navode iz Uprave policije.

Do Kvon i Hon Čang Jon uhapšeni su na podgoričkom aerodromu 23. marta zbog falsifikovanja putnih isprava.

Tada su imali kod sebe lažni pasoš Kostarike, a prilikom pretresa, kod Do Kvona pronađene su i lažne putne isprave Koreje i Belgije. Za Do Kvonom je ranije raspisana Interpolova poternica zbog optužbi za međunarodnu prevaru vrednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa