Region

Zaoštrena retorika EU oko sankcija Dodiku, na stolu nekoliko opcija, ali i veliki znak pitanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N.Z.

12/01/2022

-

22:36

Zaoštrena retorika EU oko sankcija Dodiku, na stolu nekoliko opcija, ali i veliki znak pitanja
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su Sjedinjene Američke Države već 5. januara ove godine uvele dodatne sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, a političke tenzije u toj zemlji se dodatno rasplamsale zbog proslave dana Republike Srpske, Evropska unija zaoštrila je svoju retoriku po pitanju uvođenja resktriktivnih mera.

Američko Ministarstvo finansija objavilo je nedavno proširenu listu sankcija na kojoj se našao Dodik i to zbog "koruptivnih aktivnosti" i "pretnji stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH".

Iako iz Brisela tada nije stigla potvrda da će Evropska unija poći istim putem, proslava Dana Republike Srpske 9. januara i ono što su zvaničnici tom prilikom govorili, naišli su na oštru osudu EU koja je upozorila na mogućnost uvođenja dodatnih sankcija.

Ipak, u ovom trenutku se u Evropskoj uniji oko tog pitanja "lome koplja". Nekoliko zemalja, predvođenih Mađaraskom, izričito se protive sankcijama, za čije usvajanje je potrebna saglasnost svih članica.

Šta je na stolu?

Povodom Dana Republike Srpske, odnosno 30. godišnjice postojanja RS, u Banjaluci je upriličen niz svečanosti, a koncerti su održani i u još nekoliko gradova. 

Ipak, zbog "negativne i zapaljive retorike" koju su, kako kažu iz EU, koristili lideri Republike Srpske tokom proslava, iz Brisela je stigla oštra osuda i ocena da takve aktivnosti ugrožavaju stabilnosti i evropski put BiH. Brisel je ujedno pozvao političke lidere BiH, uključujući i rukovodstvo RS da okončaju "neprihvatljive korake podela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija". U suprotnom - moguće su sankcije.

"Neprihvatljiva retorika i akcije dodatno su pojačale tenzije među zajednicama širom zemlje i dodatno eskaliraju tekuću političku krizu. To ugrožava stabilnost i prosperitet zemlje i u potpunoj je suprotnosti sa njenom perspektivom u EU koja se može zasnivati samo na jedinstvenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini", navodi se u saopštenju portparola Evropske službe za spoljne poslove Petera Stana.

U saopštenju se dodaje da proslave u Republici Srpskoj "nisu u skladu sa Ustavom BiH", kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine i podseća da je EU više puta pozivala rukovodstvo RS da se "odvoji od spornih akcija i retorike i da sporove rešava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama".

Tanjug/Miloš Milivojević

 

EU je upozorila da, ukoliko se situacija u BiH dodatno pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU i reviziju ukupne pomoći EU, preneo je Tanjug.

Dan kasnije Stano je precizirao da se najava mogućeg korišćenja EU restriktivnih instrumenta odnosi isključivo na aktere iz BiH, ali i dodao da bi to bila "poslednja solucija" ukoliko propadnu svi napori EU da se strane u BiH vrate dijalogu i obnovi rad državanih institucija.

Može li EU do konsenzusa?

Podsetimo, poziv Uniji da Dodiku uvede nove sankcije stigao je i pre mesec dana nakon što je Skupština Republike Srpske usvojila Zaključke u vezi sa informacijama o prenosu nadležnosti.

Za novu šeficu nemačke diplomatije Analenu Berbok, "pokušaji Milorada Dodika da Republiku Srpsku odvoji iz oružanih snaga BiH, pravosudnog i poreskog sistema", su neprihvatljivi, te je ona istakla da se založila za nove sankcije.

Ipak, da bi jedna takva odluka bila usvojena u okviru EU, potrebno je da odluka bude jednoglasna. Taj kriterijum je već otežao stvari, s obzirom na to da je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto najavio da će Mađarska staviti veto na eventualni predlog.

Unsplash

 

"Mađarska neće dati svoju podršku nikakvim sankcijama lideru Srba u BiH Miloradu Dodiku. Ako postoji takav predlog, stavićemo veto na njega. Razgovor, a ne sankcije, to je ono o čemu bi se politika EU za Zapadni Balkan trebalo baviti u budućnosti", naveo je tada Sijarto.

Ipak, kako je nedavno za Euronews Srbija rekla politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić, dalje lobiranje za sankcije neće biti zaustavljeno.

Kako zaobići mađarski veto

"Podrška Mađarske je javna i to su oni Dodikovi prijatelji na koje on računa. To sasvim sigurno neće zaustaviti dalje lobiranje za sankcije, pa čak i bilateralne sankcije. Lavina je pokrenuta i neće je zaustaviti mađarski veto", rekla je ona.

Kako je ranije pisao portal Klix.ba, ono što bi, eventualno, ostalo, ukoliko članice EU i dalje budu imala nameru da "kazne" Dodika, jesu pojednačne sankcije nekih zemalja ili pokušaj neke druge varijante koja podrazumeva finansijsko kažnjavanje vlasti Republike Srpske.

Takođe, kako piše Radio Slobodna Evropa, postojeći okvir sankcija koji je na snazi od 2011. godine je praktično prazan papir na koji se eventualno mogu dodati imena onih osoba za koje se smatra da ugrožavaju funkcionisanje državnih institucija BiH i aktivno rade na destabilizaciji zemlje.

Međutim, u tekstu usvojenog okvira iz prošle dekade nije konkretno navedeno na koji način bi se eventualno dodavala imena sankcionisanih osoba, odnosno, da li bi za to bio neophodan konsenzus država članica ili moguće glasanje kvalifikovanom većinom u EU. Kvalifikovana većina u procedurama EU podrazumeva glasanje 55 odsto država članica koje predstavljaju 65 odsto ukupnog broja populacije EU.

Više evropskih izvora ne isključuje mogućnost da se ide ka glasanju sa kvalifikovanom većinom, ako Mađarska nastavi da preti vetom, navodi RSE.

Nemačka je tvrdo pri stavu da se Dodik mora sankcionisati, te radi na ubeđivanju ostalih članica koje nisu potpuno sigurne da su sankcije najbolji odgovor na krizu. Osim Mađarske koja je najglasnija, kako se saznaje, ima još nekoliko država članica EU koje i dalje oklevaju.

"Nema tih sankcija..."

Lider bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je, inače, pre nekoliko dana da su sankcije prema srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku tek počele, zbog, kako je naveo, njegovog "siledžijskog ponašanja".

"Sankcije su krenule. Ovo je tek početak i ovo nije ni izbliza dovoljno. Jedno ovakvo siledžijsko ponašanje Milorada Dodika traži puno odlučnije i puno efikasnije sankcije. Sasvim sigurno će se one pojačavati", rekao je on.

Odgovarajući Izetbegoviću, Dodik je rekao da nema tih sankcija koje će sprečiti dostojanstvo slobodnog Srbina koje zahteva da nacija kojoj pripada bude slobodna, svoja na svome u pravedno uređenoj zajednici, ali ne na štetu bilo kojeg naroda.

"Ja se borim za poštovanje Ustava i onoga što je potpisano u Dejtonu, a ne za BiH u kojoj će dva naroda biti majorizovana od trećeg, muslimanskog. BiH je sastavljena od dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda i ako zbog poštovanja te činjenice Bakir Izetbegović priziva meni sankcije to govori o njemu i kakvu BiH želi, a ne o meni", konstatovao je Dodik između ostalog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa