Region

Nevera, prvi automobil koji je prešao novootvoreni Pelješki most

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

26/07/2022

-

22:31

Nevera, prvi automobil koji je prešao novootvoreni Pelješki most
Nevera, prvi automobil koji je prešao novootvoreni Pelješki most - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Pelješki most, jedan od najznačajnih infrastrukturnih projekata koji će povezivati jug Hrvatske s ostatkom države, svečano je otvoren večeras.


Svečano otvaranje obeležavalo se tokom celog dana programom koji se odvijao sa dve strane mosta - na odmorištima Brijesta i Komarna.

 

 


Glavna svečanost otvorenja počela je u 20.15 sati, a kulminirala je oko 22 sata kada je hrvatski superautomobil Rimac Nevera uz spektakularni vatromet prvi prešao most.

Na sredini Pelješkog mosta Nevera se mimoišla s automobilom koji je vozio nekadašnji trostruki evropski prvak na brdskim trkama, hrvatski vozač Niko Pulić, preneo je Index.

 

 

FOTO TANJUG/FOTO HINA/DAMIR SENCAR

 


Most, čija je celokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Ajfelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna evra (85 posto troškova), a na njemu je radilo nekoliko vlada.

Most prelazi preko moreuza širine 2.140 metara, dug je 2.404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant je Marjan Pipenbaher.

Svečanosti otvaranja mosta prisustvovale su mnoge značajne hrvatske javne ličnosti, među kojima i premijer Andrej Plenković i predsednik Zoran Milanović.

Most je deo projekta "putne povezanosti sa južnom Dalmacijom" i predstavlja najvažniji geostrateški projekat od nacionalnog interesa, jer njegovom izgradnjom je uspostavljen teritorijalni kontinuitet hrvatske teritorije.

Ukupna vrednost projekta procenjivana je na 420,3 miliona evra i uključuje izgradnju mosta, pristupnih puteva i obilaznice kod Stona.

Tanjug/HINA/ DAMIR SENCAR/ bs

 

Rok izgradnje bio je pet godina za sve faze, a Evropska unija je učestvovala sa 330 miliona evra ili 78,5 posto vrednosti projekta.

Most je integralne hibridne konstrukcije sa 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona dužine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra, kao i dve trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta.

Most je gradila kineska državna firma China Road and Bridge Corporation, preneli su u hrvatski mediji.

Celodnevni program otvaranja Pelješkog mosta

Svečano otvaranje trajalo je oko sati i po vremena , a između ostalih nastupili su  Dubrovački simfonijski orkestar, Dubrovački trombunjeri, Lado, Linđo, plesne grupe, kulturno-umetnička društava i pevači.

Redovan saobraćaj Pelješkim mostom krenuće u ponoć.

Tanjug/HINA/ DAMIR SENCAR/ bs

 

Tokom svečanog otvaranja video porukom su se obratili kineski premijer Li Kećjang, predsednik i premijer Hrvatske, Zoran Milanović i Andrej Plenković.

Otvaranje mosta mogli su da prate i građani Zagreba na preko 20 ekrana koji su postavljeni na više mesta u gradu. Program otvorenja mosta u Brijesti počeo je jutros nastupom mažoretkinja.

Most je do 16 časova bio otvoren za sve građane i posetioce koji su mogli da prošetaju do prvog pilona.

Komentari (0)

Evropa