Region

Euronews Centar: Kako bi mogla da se razmrsi politička kriza u Crnoj Gori?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2022

-

22:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od izbora u Crnoj Gori na kojima je prekinuta tridesetogodišnja vladavina DPS-a prošlo je nešto više od dve godine. U te dve godine, Crna Gora je imala dve vlade i dva premijera. Danas ima vladu u tehničkom mandatu i još jednu političku krizu kojoj se kraj ne nazire. Čak osam puta su se sastajali predstavnici Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA da pregovaraju o trećem mandataru. Ali predsednika Đukanovića, njihov predlog nije zadovoljio, i umesto da pruži mandat Miodragu Lekiću on je predložio da se parlamentu skrati mandat. U međuvremenu su predstavnci stare većine skupili 41 potpis sa smenu Mila Đukanovića.

Da li je Ustav put ili prepreka do nove crnogorske vlade? Mogu li novi izbori da budu rešenje? Kome bi odgovarali, a koga bi poslali na političko groblje? O tome su u emisiji Euronews centar govorili novinar Željko Ivanović, profesor FPN-a Miloš Bešić i istoričar Bogdan Živković.

Bešić je naveo da je stara većina koja je podržavala post-DPS vladu u prilično konfuznom polju dogovarala treću vladu i mandatara i time ostavila prostor Đukanoviću da to zloupotrebi. Živković je istakao da je Đukanović prešao granicu demokratije i da pokušava da slomi jedinstvo anti-DPS koalicije, dok Ivanović napominje da je opasno da se neko ko je tri decenije u politici igra sa svojim nadležnostima i da uvodi zemlju u nestabilnost i ozbiljnije probleme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa