Region

Palmer i Ajhorst o izbornom zakonu sa članovima Predsedništva BiH, Dodik gostima prepustio mesto pored zastave BiH

Komentari

Autor: Tanjug, Klix.ba

05/07/2021

-

14:42

Palmer i Ajhorst o izbornom zakonu sa članovima Predsedništva BiH, Dodik gostima prepustio mesto pored zastave BiH
Angelina Ajhorst i Metju Palmer - Copyright AP/Hussein Malla, Tanjug/Zoran Stanić

veličina teksta

Aa Aa

U Predsedništvu BiH održani su bilateralni sastanci zvaničnika SAD i EU Metjua Palmera i Angeline Ajhorst sa članovima tog najvišeg državnog tela BiH, a nakon pojedinačnih sastanaka počeo je zajednički susret sa sva tri člana Predsedništva BiH.

Zvaničnici SAD i Evropske unije najpre su se sastati sa hvatskim članom Predsedništva BiH, koji je izabran bošnjačkim glasovima Željkom Komšićem, zatim sa bošnjačkim članom Šefikom Džaferovićem, a potom i sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva Miloradom Dodikom.

Pomoćnik državnog sekretara u Birou za Evropu i Evroaziju Metju Palmer i direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst nakon bilateralnih susreta održavaju i zajednički sastanak, kom prisustvuju i američki ambasador u BiH Erik Nelson i šef Delegacije EU Johan Satler, prenosi Klix.ba.

Da podsetimo, osnovna tema njihove diplomatske posete je izmena Izbornog zakona BiH.

Komšić se obratio medijima: Bez konkretnih rešenja

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, izjavio je posle razgovora sa Palmerom i Ajhorst, da oni nisu došli u BiH sa konkretnim rešenjima.

"Oni su došli da kažu - uradite to, treba vam to pre izbora, imate našu podršku", izjavio je i dodao da veruje da će svi podržati nešto što je normalna stvar, da nema krađe na izborima.

Upitan o HDZ-ovim pretnjama blokadom izbora, Komšić je rekao da to nije prvi put.

"Nije prvi put da najavljuju blokadu izbora, to nije pametno. To će navući ozbiljnije osude nego što oni misle. Kad znamo s kim imamo posla, sve je moguće, setite se izbora u Mostaru", rekao je Komšić novinarima.

Naveo je i da asimetrija koja se predlaže nije nešto što je pametno, logično i prihvatljivo.

"Život u BiH brzo demantuje optimizam. Sa strane HDZ-a ciljevi su visoko postavljeni, a to nije prihvatljivo brojnim političkim strankama. Bilo bi odlično i u vezi s tim bi se mogao postići konsenzus ove izmene koja dekriminalizuje izborni proces", rekao je Komšić, preneo je sarajevski portal Klix.

Euronews Srbija

 

Dodik prepustio mesto pored zastave BiH

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik tokom fotografisanja sa zvaničnicima SAD i EU, Metju Palmeru i Angelini Ajhorst je prepustio mesto ispred zastave BiH, preneo je klix.ba.

Na snimku koji su objavili sarajevski mediji vidi se najpre rukovanje sa izaslanicima SAD i EU, a potom i kako Palmer rukom pokazuje Dodiku da stane između Ajhortsove i njega, odnosno ispred zastave BiH, ali je Dodik na isti način pokazao Palmeru da može da ostane na tom mestu.

Tako je zastava BiH na snimku ostala između Palmera i Ajhorst.

Razgovori i sa opozicijom

Palmer i Ajhorst, razgovarali su danas u Sarajevu sa opozicijom iz FBiH i Republike Srpske o izmenama Izbornog zakona BiH.

Ajhorst je rekla da SAD i EU žele da ohrabre sve političke aktere u BiH da konačno počnu da rade na svim važnim temama, a to su i sprovođenje relevantnih presuda sudova za ljudska prava, prenose Nezavisne novine.

"Imali smo izuzetno dobar dijalog, dotakli smo se i realizacije preporuka OSCE-a vezano za izborni proces. Čuli smo danas dosta ohrabrujućih poruka, a i mi smo uputili iste", navela je Ajhorst.

Ona je ukazala da je potrebno raditi na eliminaciji diskriminacije koja je utvrđena u zakonskim odredbama u BiH, na eliminaciji diskriminacije i korupcije u izbornom procesu i sprečavanju svih mogućih krađa i povreda Izbornog zakona.

Istakla je da su EU i SAD jedinstveni u stavovima. Palmer je rekao da se SAD i EU solidarišu sa BiH na njenom evroatlantskom putu.

"Tu smo da damo podršku BiH ka članstvu u EU", istakao je Palmer i naveo da su razgovori bili konstruktivni.

"Iznenađeni smo time da su akteri pokazali spremnost da se dođe do sporazuma koji će biti od koristi za BiH i njene građane", rekao je Palmer i naveo da SAD i EU nemaju konkretna rešenja, ali imaju volju i želju da pomognu i podstaknu konverzaciju kako bi ukazali koliko je važno da ta pitanja budu rešena što pre.

Ajhorst i Palmer razgovarali su sa Bakirom Izetbegovićem (SDA), Draganom Čovićem (HDZ), Elmedinom Konakovićem (NiP), Branislavom Borenvićem (PDP), Mirkom Šarovićem (SDS), Nerminom Nikšićem (SDP), Sabinom Ćudić (NS) i Fahrudinom Radončićem (SBB).

Komentari (0)

Evropa