Region

Enterovirusni meningitis potvrđen kod šest novorođenčadi u Zagrebu

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2023

-

16:13

Enterovirusni meningitis potvrđen kod šest novorođenčadi u Zagrebu
Enterovirusni meningitis potvrđen kod šest novorođenčadi u Zagrebu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Iz kliničke bolnice "Sveti Duh" u Zagrebu potvrđeno je danas da šestoro novoređenčadi u toj bolnici ima dijagnostifikovane simptome enterovirusnog meningitisa, a načelnik Klinike za ginekologiju Ratko Matijević kaže da je beba na lečenju u toj bolnici stabilno, ali bolesno i da ne može da ne zna kada će biti otpuštena.

Matijević je rekao da su informaciju o šest obolelih novorođenčadi dobili juče, da se jedna beba leči kod njih, četiri bebe u Klaićevoj bolnici, a jedno je lečeno i otpušteno iz Infektivne klinike " Dr. Fran Mihaljević".

Objasnio je i da je enterovirusna bolest sezonska bolest koja se javlja u ovo doba godine. Bolest je koja može imati vrlo široki dijapazon simptoma. Može biti potpuno asimptomatska, a može biti i s vrlo ozbiljnim posledicama kao što je i bio meningitis u nekoliko slučajeva ove dece.

"Ispitujemo kako je virus došao u naš kolektiv", rekao je Matijević i dodao da su tri načina prenošenja enterovirusa.

"Virus je nekako došao u naš kolektiv i to ili putem vode, putem ruku ili kapljičnim putem. U tioku je uzimanje uzoraka svih ljudi koji su bili u kontaktu s tom decom kako bismo otkrili da li je klica nositeljica među nama", kazao je Matijević, prenela je Hina.

U toku je, kazao je Matijević, dezinfekcija, a kao problem klinike je naveo to što su, kako je rekao, izrazito opterećeni brojem porođaja. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa