Evropa

Koliko su čvrsta "ne" za Ukrajinu u EU: Mišel traži kompromis, iz Kijeva poručuju da bez njih nema "evropske slagalice"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/12/2023

-

07:10

Koliko su čvrsta "ne" za Ukrajinu u EU: Mišel traži kompromis, iz Kijeva poručuju da bez njih nema "evropske slagalice"
Tanjug AP/Jean-Francois Badias - Copyright Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Iako je Mađarska veoma glasna u svom protivljenju da se započnu pregovori sa Ukrajinom o članstvu u Evropskoj uniji, još jedna članica najavljuje da će se protiviti tom predlogu. Mađarska ne samo da ne želi da pregovara o ovome, već traži i da se to pitanje skine sa dnevnog reda na Samitu u Briselu. Naime, mađarskom "ne" za Ukrajinu u Evropskoj uniji izgleda da se pridružuje i Austrija. Kako je juče izjavio savezni kancelar Karl Nehamer, Austrija neće pristati da se započnu pregovori sa Ukrajinom o pristupanju EU pod sadašnjim uslovima. S druge strane, Kijev je pojačao pritisak na EU da otvori pregovore o pridruživanju na Samitu u Briselu.

U Ukrajini, podsetimo, za koji mesec, navršiće se pune tri godine rata sa Rusijom. Ali, krenimo redom. Naime, mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da će ta zemlja nastaviti da se pridržava svog stava da Evropska unija ne sme da započne pregovore o članstvu Ukrajine u bloku, već da Evropa treba da teži strateškom partnerstvu, prenosi Rojters, pozivajući se na mađarski sajt Mandiner. Orban je takođe ponovio da ovo pitanje treba da bude uklonjeno s dnevnog reda samita EU ove nedelje.

"EU se sprema da napravi grešku i mi to moramo da sprečimo, čak iako je drugih 26 članica spremno da je počini. Ako hoćemo da podržimo Ukrajinu, kao geostrateški signal, onda bi trebalo to da uradimo, ali ne članstvom", istakao je Orban.

TANJUG/ VLADA MAĐARSKE/ VIVIEN CHER BENKO

 

On je rekao, prenosi Gardijan, da bi otvaranje ukrajinskog puta ka pridruživanju ugrozilo kredibilitet bloka.

"Zato kažem, skinite članstvo sa dnevnog reda, Mađarska će insistirati na tome, tako da to pitanje nije vredno ozbiljne rasprave, taj put je zatvoren, jer Mađarska na to ne pristaje. Ali hajde da govorimo razumno o tome kako da u okviru strateškog partnerstva damo Ukrajincima stvari u kojima ih geostrateški jačamo", poručio je mađarski premijer.

Politički savetnik mađarskog premijera, Balaš Orban, prethodno je rekao da pristupanje Ukrajine EU ostaje "crvena linija" za Mađarsku, ali da je Budimpešta spremna da ukine veto na predlog EU za finansiranje Ukrajine u zamenu za odmrzavanje sredstava EU za finansiranje Mađarske u vrednosti od 30 milijardi evra, koje je blok ranije uskratio Budimpešti zbog nezadovoljavanja demokratskih standarda Unije.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je pre nekoliko dana da je stav Mađarske pažljivo razmotren i dobro utemeljen, "bez namera da ucenjuje, a kamoli da se poigrava".

"Mađarski narod, parlament i vlada još uvek ne vide nikakve prednosti za početak prevremenih pregovora o pridruživanju sa Ukrajinom. Kako je zemlja 'veoma daleko' od toga da bude spremna za takve razgovore, strateško partnerstvo bi bilo mnogo adekvatnije", naveo je Sijarto.

Kako kaže, pristupni pregovori sa Ukrajinom za njih se ne tumače kao taktičko pitanje.

"Komisija nije uspela da se pripremi kako treba za ovakvu odluku i praktično nema pojma kakav bi uticaj pristupanje Ukrajine imalo na Evropsku uniju", rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, postoji mnogo načina za jačanje saradnje sa Ukrajinom, ali EU nije spremna da danas počne pristupne pregovore i "to je realnost".

Austrija ne da "zeleno svetlo"

Međutim, iako ne toliko glasna, Austrija se izgleda pridružuje svom susedu Mađarskoj u protivljenju da EU da "zeleno svetlo" Ukrajini da započne pregovore.

"Austrija je uvek podržavala evropske integracije država Zapadnog Balkana. Sada, u znak solidarnosti, Ukrajini i Republici Moldaviji takođe treba ponuditi izglede za pristupanje", rekao je Nehamer i oštro se izjasnio protiv "brze procedure" za dve države.

Tanjug/AP//Darko Vojinović

 

Naglasio je da su potrebne i unutrašnje reforme EU ako Unija želi da bude "sposobna" za proširenje, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Parlamenta.

"Austrija neće pristati na pregovore o pristupanju EU sa Ukrajinom pod sadašnjim uslovima, a posebno ne bi trebalo da bude favorizovanja prema Ukrajini u odnosu na Bosnu i Hercegovinu", rekao je Nehamer, odgovarajući na pitanja poslanika FPO Petre Šteger, Kristijana Hafenekera i Aksela Kasegera, saopštila je pres služba austrijskog parlamenta.

Podsetio je austrijski kancelar i da se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nije konsultovala sa predsednicima vlada zemalja članica pre nego što je pokrenula pitanje perspektive pregovora sa Ukrajinom o pridruživanju EU.

Finansijska pomoć da, pregovori ipak - "ne"

"Ruska ekonomija raste zbog prelaska na ratnu ekonomiju, što uključuje milijarde državnih investicija u odbrambenu industriju", rekao je Nehamer, te govoreći o sankcijama, dodao da bi donele uspehe, posebno u oblasti visoke tehnologije i srodnih sistema naoružanja.

"Važno je zauzeti stav protiv Rusije ne samo u duhu solidarnosti sa Ukrajinom, već i posebno imajući u vidu samu austrijsku bezbednost", naveo je Nehamer.

On je istakao da je Austrija i dalje u skladu sa EU kada je u pitanju solidarnost sa Ukrajinom, ali bez narušavanja neutralnosti. Reč je pre svega o finansijskoj pomoći kako bi se održala celovitost Ukrajine, dodao je.

EK preporučila pregovore

Evropska komisija je 8. novembra preporučila Evropskom savetu da otvori pregovore o pristupanju Ukrajine i Moldavije EU. Takođe je preporučila, pod određenim uslovima, otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom i davanje statusa zemlje kandidata Gruziji. Evropski savet bi 14. decembra trebalo da razmotri pitanje početka pregovora o pristupanju Ukrajine EU.

Pres-služba Nacionalnog saveta je saopštila da je tema početka pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji izazvala debatu u parlamentarnom odboru, gde su pozvani kancelar Karl Nehamer i šef Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg. Desničarska populistička Austrijska slobodarska partija (FPO) usprotivila se pregovorima sa Ukrajinom pred EU, a takođe je pozvala austrijsku vladu da stavi veto na povećanje višegodišnjeg finansijskog okvira EU, uključujući i fond za Ukrajinu.

Poslanici ove desničarske stranke zatražili su od savezne vlade da zahteva ukidanje sankcija Rusiji na nivou EU. Međutim, ovaj predlog je dobio samo glasove Slobodarske partije.

Na pitanje potpredsednice Poslaničkog kluba Zelenih Eve Ernst-Džidžić i člana opozicione liberalne partije NEOS Helmuta Brandstatera o pristupu zamrznutoj ruskoj imovini, ministar inostranih poslova Aleksandar Šalenberg je rekao da EU insistira na vladavini prava i da ne bi trebalo da dozvoli da bude uvučena u donošenje odluka koje su, po njegovom mišljenju, sporne.

Šalenberg je takođe naglasio da ruski ratni zločini ne bi trebalo da prođu nekažnjeno i izvestio o pripremama međunarodnih pravosudnih organa za tu svrhu.

Mišel pozvao lidere na kompromis

Uoči Samita u Briselu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel šalje pomirljive poruke i poziva šefove država i vlada da u Brisel dođu spremni na kompromis.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

"Moramo da ispunimo svoje obaveze prema Ukrajini i da nastavimo da budemo pouzdan i snažan partner. Moramo pružiti Ukrajini stalnu i održivu političku, finansijsku i vojnu podršku i, posebno, postići dogovor o obezbeđivanju 50 milijardi evra za njenu dugoročnu stabilnost. Takođe moramo da pristanemo na otvaranje pristupnih pregovora sa Ukrajinom, dajući joj na taj način neophodan signal i približavajući je našoj evropskoj porodici", naveo je Mišel.

Pred nama je ključni Evropski savet, rekao je i dodao da je sada vreme za donošenje odluka.

"Pozivam vas sve da dođete opremljeni duhom kompromisa, osećanjem kolektivne odgovornosti, sa interesima i vrednostima Unije u vašim mislima", dodao je.

"Bez Ukrajine slagalica EU ne može da se sastavi"

Inače, Kijev je pojačao pritisak na EU da otvori pregovore o pridruživanju na Samitu u Briselu ove nedelje, a najviši savetnik Vladimira Zelenskog Andrij Jermak upozorio je da bez njegove zemlje "evropska slagalica" ne može da se sastavi".

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Nakon prošlomesečne preporuke Evropske komisije da počnu formalni pregovori o članstvu, 27 šefova vlada EU trebalo bi da razgovaraju o predlogu na sastanku u Briselu u danas i sutra.

Ali u Kijevu postoji sve veća zabrinutost da bi ponovljene pretnje Viktora Orbana, mađarskog premijera, da će staviti veto na članstvo Ukrajine, mogle da dovedu do odlaganja odluke.

Sada, u novom pozivu liderima država članica, šef kabineta Zelenskog, pozvao je zemlje EU da priznaju da Ukrajina ima "mnogo da ponudi" bloku.

"Vrednosno i ideološki, Ukrajina je neosporan deo Evrope – upravo zbog toga nas je Rusija napala. Želimo da budemo deo EU, a članstvo je jedan od ključnih prioriteta naše državne politike. Međutim, svesni smo da samo volja nije dovoljna", rekao je Jermak i dodao:

"Ukrajina je pokazala sposobnost da prođe brzu transformaciju… Usmereni smo na veoma konstruktivan dijalog u vezi sa pristupanjem i računamo na sličan pristup naših partnerskih zemalja. Bez Ukrajine, slagalica 'Evropa' ne može da se sastavi".

Dodao je još i da će pristupanje Ukrajine EU pojačati njenu bezbednost, odbrambene sposobnosti i ekonomsku otpornost.

Komentari (0)

Evropa