Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinskim trupama naređeno povlačenje iz Avdijevke, Makron i Zelenski potpisali sporazum o bezbednosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/02/2024

-

09:09

RAT U UKRAJINI Ukrajinskim trupama naređeno povlačenje iz Avdijevke, Makron i Zelenski potpisali sporazum o bezbednosti
RAT U UKRAJINI Ukrajinskim trupama naređeno povlačenje iz Avdijevke, Makron i Zelenski potpisali sporazum o bezbednosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 723 dana. Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju Belgoroda u Rusiji povećao se na sedam, a broj povređenih na 19, izjavio je načelnik oblasti Vjačeslav Gladkov. Ruske snage su prethodno izvele raketne napade širom Ukrajine. Na udaru se našla i prestonica Kijev. Ruska PVO je kod Kramatorska (DNR) oborila ukrajinski "MiG-29". U ruskoj oblasti Kursk ukrajinski dron je pogodio skladište nafte, izazvavši požar u tom objektu. Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovo je režim u Kijevu nazvao nacističkim i rekao da Moskva nikada neće imati razumevanja i milosti za naciste.

Ključni događaji:

  • Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju Belgoroda porastao na sedam
  • Ukrajina povlači deo trupa iz Avdejevke
  • U granatiranju Belgoroda šest osoba poginulo, 17 ranjeno
  • Moskva: Kod Kramatorska oboren ukrajinski MiG-29
  • Meloni: Zemlje NATO-a moraju ostati jedinstvene po pitanju Ukrajine

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

                Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu


23.31 Ukrajinska vojska naredila povlačenje svojih snaga iz Avdijevke

Ukrajinska vojska saopštila je da je zbog eskalacije oružanih borbi u Avdijevki izdato naređenje o povlačenju ukrajinskih trupa iz jugoistočnog dela tog grada, ali i da ta odluka, kako se navodi, nije pružila nikakvu stratešku prednost Rusiji.

Oleksandar Tarnavski, komandant ukrajinske jugoistočne vojne zone, objavio je na svom Telegram kanalu da su se ukrajinske jedinice povukle uz male gubitke, prenosi Rojters.

"U teškoj situaciji na bojnom polju, gde su ostale samo ruševine i gomile cigala, naš prioritet je da se spasu životi vojnika", napisao je Tarnavski.

Komandant ukrajinske jugoistočne vojne zone je opisao područje Avdijevke kao "žarišnu tačku na liniji fronta dugoj oko 1.000 kilometara". 

"Neprijatelj danonoćno izvodi masivne artiljerijske udare i ne prestaje sa istovremenim napadima iz više pravaca. Ukrajinski vojnici manevrišu, povlače se sa uništenih pozicija i učvršćuju svoje položaje na novim linijama odbrane", objavio je Tarnavski i potvrdio da ruske snage dejstvuju u nameri da "zbrišu grad sa lica zemlje".

21.47 Makron i Zelenski potpisali francusko-ukrajinski sporazum o bezbednosti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegov francuski kolega Emanuel Makron potpisali su večeras u Jelisejskoj palati u Parizu francusko-ukrajinski sporazum o bezbednosti. Ovim sporazumom Francuska je najavila "do tri milijarde evra" dodatne vojne pomoći Ukrajini tokom 2024. godine, prenosi pariski dnevnik Figaro.

Na konferenciji za novinare sa Zelenskim, Makron je ukazao da je Rusija "izgubila svoje mesto i kredibilitet na međunarodnoj sceni''. Prema rečima francuskog predsednika, postoji jedna strana koja je napadnuta i to je Ukrajina i jedan agresor, a to je Rusija koja, kako se izrazio Makron, "metodično destabilizuje svet".

"Moćna podrška", kratko je prokomentarisao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon potpisivanja sporazuma u Jelisejskoj palati.

15.37 Haris: Rat u Ukrajini je Putinov neuspeh

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je danas da je "Putinov rat u Ukrajini totalni neuspeh za Rusiju", dodajući da je jedino rešenje sukoba na Bliskom istoku da Izrael dobije taoce nazad, a da Hamas ne vlada Pojasom Gaze.

"To je Putinov neuspeh, jer Ukrajina je vratila polovinu teritorije koju je Rusija okupirala na početku agresije. Ruska vojska je zadobila teške udarce, izgubila je dve trećine tenkova i trećinu flote u Crnom moru. Rusija je takođe ima 300.000 žrtava u ratu, to je pet puta više nego u Avganistanu. Zato plaća ekonomsku cenu, za svoju agresiju. Mora da plati štetu koju je izazvala Ukrajini", navela je Haris na panelu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Ona je rekla da će Amerika raditi da u Kongresu obezbedi ključno oruže Ukrajini za podršku, a neuspeh u usvajanju pomoći bi, kako je ocenila, "bio poklon Putinu".

15.04 Centralna banka Rusije: Konfiskovanje ruske imovine poslalo bi negativan signal

Potencijalno konfiskovanje imovine ruske Centralne banke od strane zapadnih vlada poslalo bi negativan signal drugim centralnim bankama i imalo negativan uticaj na međunarodne finansije, rekla je guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina.

Evropska unija je u ponedeljak usvojila zakon koji članicama dozvoljava da ostvare profit od zamrznute imovine ruske Centralne banke, što predstavlja prvi konkretan korak ka cilju bloka da iskoristi ovaj novac da finansira obnovu Ukrajine posle rata.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je Zapad da će dobiti oštar odgovor ukoliko imovina bude konfiskovana, opisujući taj plan kao "krađu", prenosi Rojters.

Nabiulina je istakla da će banka preduzeti korake da zaštiti svoju zakonsku imovinu i dodala da bi konfiskovanje bilo "kršenje osnovnog principa zaštite rezervi centralne banke".

"Po našem mišljenju, odstupanje od ovog principa će dovesti do posepenog podrivanja sistema međunarodnih finansija i položaja rezervnih valuta u svetu", zaključila je guvernerka.

AP Photo/Pavel Golovkin

 

14.10 Šta predviđa sporazum Nemačke i Ukrajine koji je danas potpisan?

Sporazum o bezbednosti, koji su danas potpisale Nemačka i Ukrajina, vredan je 1,13 milijardi evra i fokusira se na protivvazdušnu odbranu i artiljeriju, saopštilo je nemačko Ministarstvo odbrane. 

"Naš bezbednosni sporazum sa Ukrajinom je istorijski. Prvi put u svojoj istoriji Savezna Republika Nemačka deluje kao država garant", naveo je u saopštenju nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Kako prenosi Rojters, u takozvanom Minhenskom paketu nalaze se odredbe o 120.000 komada artiljerijske municije kalibra 122 milimetra  i dodatnih 100 projektila sistema za odbranu IRIS-T SLS ove godine, kao i sistem protivvazdušne odbrane Skaj Nekst (SkyNext) koji bi trebalo da bude isporučen 2025. godine.

12.52 Šolc i Zelenski potpisali bezbednosni sporazum

Nemački kancelar Olaf Šolc i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisali su danas u Berlinu sporazum o dugoročnim bezbednosnim obavezama. 

"Istorijski korak. Nemačka će nastaviti da podržava Ukrajinu protiv ruskog agresorskog rata", naveo je Šolc na društvenoj mreži X.

Za sada nisu poznati detalji sporazuma. 

Zelenski je jutros stigao u posetu Nemačkoj, a kasnije bi trebalo da otputuje u Pariz.  Iz Jelisejske palate najavljeno je da će Zelenski u Parizu potpisati bezbednosni sporazum sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, prenosi nemački Špigel. Ukrajina je u januaru potpisala bezbednosni sporazum sa Velikom Britanijom.

12.40 Ukrajina vratila tela 58 poginulih vojnika

Ukrajina je vratila tela još 58 poginulih vojnika u sukobima sa ruskim trupama, saopštio je ukrajinski Koordinacioni štab za postupanje sa ratnim zarobljenicima.

"Tela naših branilaca, nakon utvrđivanja identiteta, biće predata rođacima, kako bi imali dostojanstvenu sahranu", navodi se u saopštenju štaba na Telegramu.

Dodaje se da će Oružane snage Ukrajine obezbediti transport posmrtnih ostataka u određene vladine institucije, poput forenzike, kako bi se utvrdio identitet poginulih, prenela je Ukrajinska pravda.

Nastradali ukrajinski vojnici vraćeni su zahvaljujući interakciji zaposlenih u Koordinacionom štabu sa centrom pri Službi bezbednosti Ukrajine (SBU), ministarstvu policije, Oružanim snagama Ukrajine, Glavnom upravom Državne službe za vanredne situacije, a pomoć je pružio i Međunarodni Crveni krst.

profimedia

 

12.15 Lavrov: Ulazak Nemačke i Japana u SBUN neće uspeti

Rusija je protiv ideje da spisak stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija bude dopunjen još jednim predstavnikom Zapada, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je, na konferenciji "Evromajdan: Ukrajinska izgubljena decenija",  rekao da je Rusija obavestila Indiju i Brazil da je neprihvatljivo da još jedan predstavnik Zapada uđe u SB UN.

"Nemačka i Japan žele da uđu u SB zajedno sa Indijom i Brazilom. Neće uspeti", naveo je Lavrov, prenosi TASS.

11.50 Zelenski stigao u posetu Nemačkoj: Počinje turneju za prikupljanje pomoći

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je danas u posetu Nemačkoj u okviru turneje po evropskim zemljama, čiji je cilj dobijanje veće pomoći za Ukrajinu, a za kasnije danas planirana je poseta Francuskoj.

Tanjug AP/Michael Kappeler/dpa via AP

 

Zelenski je napisao na društvenim mrežama, nakon što je stigao u Nemačku, da će se sresti tokom dva dana sa nemačkim i francuskim partnerima, da će potpisati bilateralne sporazume o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu i učestvovati na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Zelenski je naveo da Ukrajina sa saveznicima ulaže sve napore da se rat završi što je pre moguće po, kako je naveo, "fer ukrajinskim uslovima" i da se obezbedi trajni mir.

11.33 Lukašenko: Saboteri sa eksplozivom privedeni na granici sa Ukrajinom

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je danas u kontraterorističkoj operaciji na granici Belorusije i Ukrajine privedeno nekoliko, kako je rekao, "sabotera".

Lukašenko je, govoreći na događaju u Minsku, rekao da su privedeni "transportovali eksploziv za vršenje sabotaže u Rusiji i u Belorusiji", prenosi Rojters.

Predsednik Belorusije nije naveo koliko je osoba uhapšeno, ali je dodao se se slične grupe hapse "dva ili tri puta nedeljno".

09.08 Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju Belgoroda porastao na sedam

Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju Belgoroda u Rusiji povećao se na sedam, a broj povređenih na 19, izjavio je načelnik oblasti Vjačeslav Gladkov.

Gladkov je napisao na Telegramu da je, prema poslednjim podacima, poginulo sedam osoba, među kojima i jednogodišnja devojčica.

Naveo je da se 10 ranjenih osoba nalazi u bolnicama u Belgorodu i da su dve od njih u teškom stanju na intenzivnoj nezi, dok je osam povređenih u srednje teškom stanju, prenosi RIA Novosti.

Gladkov je rekao da su dve ranjene odrasle osobe i dvoje dece prevezeni u bolnice u Moskvi, a da je petoro ljudi otpušteno kući nakon što im je ukazana lekarska pomoć.

Tanjug/Vyacheslav Gladkov, governor of the Belgorod region in his telegram channel via AP

 

07.50 Meloni: Zemlje NATO-a moraju ostati jedinstvene po pitanju Ukrajine

Italijanska premijerka Đorđa Meloni pozvala je juče zemlje NATO-a da ostanu jedinstvene po pitanju Ukrajine i ponovila punu podršku Kijevu.

"Ponovo smo potvrdili našu punu podršku Ukrajini. Sa svoje strane, potvrdila sam našu nameru da nastavimo da dajemo aktivan doprinos bezbednosti naših istočnih saveznika. Uvereni smo da Severnoatlantski savez mora da nastavi da pokazuje koheziju i jedinstvo u pristupu evroatlantskoj bezbednosti ponovnim pokretanjem akcije na južnom krilu“, rekla je Meloni posle razgovora sa rumunskim premijerom Marselom Čolakuom u Rimu, prenosi Ansa.

07.40 Umerov: Ukrajina je spremna za zbližavanje sa odbrambenom industrijom Zapada

Ukrajina visoko ceni pomoć koju joj zapadni saveznici pružaju u borbi protiv ruske agresije i spremna je da razvija i produbljuje saradnju sa Zaadom u oblasti odbrambene industrije i proizvodnje, izjavio je jučeukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov.

"Ministarstvo odbrane Ukrajine nastoji da stvori mehanizme koji će okupiti partnere iz odbrambeno-industrijskih kompleksa država članica Alijanse i Ukrajine. Spremni smo za stvaranje zajedničkih preduzeća, povećanje proizvodnje u sektoru odbrane. Ukrajina je u potpunosti posvećena saradnji sa NATO-om na svim nivoima kako bi se osigurala naša zajednička dugoročna bezbednost“, naglasio je Umerov nakon virtuelnog učešća na sastanku Saveta Ukrajina-NATO održanom u okviru sastanka ministara odbrane Alijanse u Briselu.

07.30 Putin: U Rusiji nema saosećanja za naciste niti će ga ikada biti

Saosećanja u Rusiji za naciste nema niti će ga biti, juče je izjavio ruski predsednik Vladimir Putin.

On je u razgovoru sa radnicima fabrike teške industrije Uralvagonzavod naveo da su antiruski nastrojeni političari u Ukrajini preuzeli vlast posle raspada Sovjetskog Saveza, prenosi TASS.

''Drsko su se ponašali i imali su podršku iz inostranstva, pre svega od SAD. To je razlog što se desilo sve što je bilo. Oni koji su nekad sarađivali sa nacistima ostali su na svojim pozicijama i sada rade isto'', rekao je Putin.

07.25 Ruski Vrhovni sud odbacio zahtev za priznavanje kandidature Nadeždina

Ruski Vrhovni sud odbacio je juče zahtev za priznavanje kandidature za predsedničke izbore lidera ruske stranke Građanske platforme Borisa Nadeždina, čiju je kandidaturu prethodno odbila Centralna izborna komisija uz obrazloženje da nije sakupio dovoljan broj potpisa.

CIK je odbacio više od 4.500 potpisa koje je Nadeždin prijavio, ali nije navela razloge odbacivanja, a Nadeždin tvrdi da odbacivanje svakog pojedinačnog potpisa mora biti obrazloženo, prenosi RIA.

07.20 Ukrajina povlači deo trupa iz Avdejevke

Ukrajina u pojedinim oblastima grada Avdejevke, u Donjeckoj oblasti, povlači trupe na "povoljnije položaje", dok na drugim mestima pokušava da istisne ruske trupe, izjavio je portparol ukrajinske vojske Dmitro Ligovij.

Naveo je i da je Ukrajina aktivirala rezervnu logističku rutu za grad, ali da se teško odvija snabdevanje Avdejevke i evakuacija iz grada, preneo je Rojters.

Rusija pokušava da zauzme taj grad na istoku Ukrajine nakon više meseci teških borbi.

07.10 EU nije zainteresovana za produženje sporazuma o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine

Evropska unija nije zainteresovana za produženje sporazuma o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine, izjavila je juče evropska komesarka za energetiku Kadri Simson na sastanku odbora Evropskog parlamenta.

"Nismo zainteresovani za produženje trilateralnog sporazuma o tranzitu gasa sa Rusijom koji ističe na kraju ove godine", rekla je Simson, prenosi Rojters.

Ona je navela da postoje alternativna rešenja za snabdevanje zemalja EU koje i dalje dobijaju gas preko Ukrajine, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Evropa