Evropa

Nakon smrti aktiviste Belorusija pojačava zaštitu opozicionara, sastavljen spisak ugroženih

Komentari

Autor: Euronews

05/08/2021

-

11:00

Nakon smrti aktiviste Belorusija pojačava zaštitu opozicionara, sastavljen spisak ugroženih
Vitalij Šišov - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naredio je u sredu bolju zaštitu prognanika i opozicionih aktivista u zemlji, nakon što je opozicionar Vitalij Šišov pronađen mrtav u Kijevu.

"Svaki Belorus koji bi zbog političkog stava mogao da postane meta kriminalaca mora da dobije posebno pouzdanu zaštitu", rekao je Zelenski, navodi se u saopštenju koje je preneo Euronews.

Kako dodaje, odluka je doneta nakon što je policija pribavila informacije o mogućim rizicima za nekoliko beloruskih aktivista.

Ukrajinske vlasti već su sastavile spisak državljana koji bi mogli da budu u opasnosti i ponudili im dodatne mere zaštite, rekao je Zelenski.

U utorak je Vitalij Šišov, aktivista koji je vodio grupu u Ukrajini koja pomaže Belorusima koji beže od progona, pronađen obešen u parku u prestonici Ukrajine.

Ukrajinska policija otvorila je istragu kako bi utvrdila da li je u pitanju samoubistvo ili ubistvo namešteno da deluje kao sumoubistvo.

Belorusiju su potresli višemesečni protesti nakon što je predsednik Aleksandar Lukašenko prošle godine započeo šesti mandat posle predsedničkih izbora koje je opozicija i Zapad smatrala nameštenim.

Na demonstracije je vlada odgovorila masovnim suzbijanjem u kojem je uhapšeno više od 35.000 ljudi. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa